BN setuju kekal pembangkang – PM

KUALA LUMPUR: Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) bersetuju kekal sebagai pembangkang buat masa ini, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Perdana Menteri yang juga Naib Presiden UMNO berkata, mesyuarat Dewan Tertinggi BN hari ini memutuskan untuk tidak menyokong Pakatan Harapan (PH) atau Perikatan Nasional (PN) bagi membentuk kerajaan.

“Alhamdulillah, Dewan Tertinggi BN telah membuat keputusan tidak menyokong mana-mana gabungan untuk membentuk kerajaan.

“BN tidak menyokong PH mahupun PN. Setakat ini BN bersetuju kekal sebagai pembangkang,” katanya dalam satu kenyataan di Twitter, hari ini.

Berdasarkan keputusan BN hari ini, peluang Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dilantik sebagai Perdana Menteri Ke-10 semakin tipis berikutan PH memiliki 82 kerusi Parlimen selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), memerlukan sokongan 30 Ahli Parlimen BN untuk memperoleh sekurang-kurangnya majoriti mudah 112.

Situasi itu juga selepas mengambil kira kenyataan Setiausaha Agung PN, Datuk Seri Hamzah Zainuddin, semalam yang memaklumkan gabungan itu sudah mengemukakan akuan bersumpah (SD) daripada Ahli Dewan Rakyat yang memberi kepercayaan kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi Perdana Menteri yang baharu.

Malah, Hamzah hari ini memaklumkan PN turut menerima satu lagi SD daripada seorang lagi Ahli Dewan Rakyat yang menyatakan kepercayaan kepada Muhyiddin dan SD tambahan itu sudah diserahkan kepada Istana Negara pagi tadi.

Sementara itu, Timbalan Presiden MIC, Datuk Seri M Saravanan yang ditemui selepas selesai mesyuarat Dewan Tertinggi BN di Menara Dato’ Onn di sini, memaklumkan BN bersetuju secara ‘en bloc’ untuk kekal sebagai pembangkang.

“Semua setuju kita tak sokong sesiapa. Kita berdiri sebagai satu blok, dan kita sedia menjadi pembangkang.

“Kita tak pilih (PN atau PH), tak masuk mana-mana. Kita hormat pendirian rakyat,” katanya.

Mengulas perkara sama, Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Mokhtar Radin, ketika ditemui berkata 30 Ahli Parlimen BN yang hadir mesyuarat Dewan Tertinggi BN mengesahkan tidak menyokong nama mana-mana calon Ahli Parlimen sebagai Perdana Menteri ke-10.

“Nama (calon Perdana Menteri) tidak ada. Kita tidak mencadangkan. Tidak ada ‘side’ (sebelah mana-mana pihak. (Semua) 30 Ahli Parlimen BN bertenang. Sehingga masa yang sesuai,” katanya ditemui media hari ini.

Beliau juga berkata, semua Ahli Parlimen BN sepakat bersedia untuk menjadi pembangkang.

“Dalam politik semua boleh berlaku. Kami mahu ‘en bloc’ Kami dalam satu pasukan. Kita sedia jadi pembangkang,” katanya.

Terdahulu, Ahli Parlimen Jelebu, Datuk Seri Jalaluddin Alias juga mengesahkan tiada nama calon Perdana Menteri dipersetujui oleh BN sama ada daripada PH atau PN.

“Tiada kecenderungan (kedua-duanya),” katanya ketika ditanya sama ada Ahli Parlimen BN berpihak kepada PH atau PN.