Ahmad Zahid tolak hasrat hidupkan ‘UMNO lama’

BAGAN DATUK: Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menolak keperluan menghidupkan semula ‘UMNO lama’ sebaliknya hanya semangat perjuangannya perlu disuntik dalam parti sedia ada ketika ini.

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, jika negara mempunyai terlalu banyak parti politik, ia akhirnya akan menimbulkan kepelbagaian dan tidak ada satu parti dominan yang boleh menunjangi sistem demokrasi bagi membentuk kerajaan.

Situasi itu boleh berlaku walaupun sebagai sebuah negara mengamalkan sistem demokrasi, seseorang bebas untuk menubuhkan parti politik atau pertubuhan.

“Bagi kami dalam pimpinan UMNO tidak ada UMNO lama dan tidak ada UMNO baru, yang penting UMNO itu satu saja dan kita mengambil perkiraan semua peringkat umur termasuk veteran. Jika ada perbezaan pendapat ia sering diraikan oleh kepimpinan.

“Semangat (perjuangan yang ada dalam UMNO lama) itu harus disuntik dalam UMNO yang ada sekarang ini. Mari kita berpadu supaya dapat bergerak dalam satu landasan sama,” katanya dalam laporan Berita Harian hari ini.

Beliau berkata demikian pada sidang media pada program ‘outreach’ vaksinasi Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di Parlimen Bagan Datuk, hari ini.

Turut hadir, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad.

Ahmad Zahid berkata, perbezaan ideologi dan pegangan politik perlu diketepikan bagi mengelakkan landskap politik yang berlaku pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) daripada berulang.

Katanya, sekali gus ia juga mewujudkan kestabilan politik bagi memperkukuhkan ekonomi kerana rakyat sudah muak dengan perbezaan yang amat ketara dalam kalangan tokoh politik.

Semalam media melaporkan, Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah mengetuai mesyuarat dengan sekumpulan veteran UMNO bagi membincangkan usaha mewujudkan semula ‘UMNO lama’.

Bekas Pengerusi Jemaah Penasihat UMNO itu dilaporkan berkata, pertemuan berkenaan susulan kebimbangan dalam kalangan veteran parti itu terhadap situasi semasa politik negara ketika ini.