UPPM DUN Lamag Bantu Golongan Memerlukan

KOTA KINABATANGAN: Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat (UPPM) Dewan Undangan Negeri (DUN) Lamag akan terus membantu rakyat terutama golongan yang memerlukan selari dengan Hala Tuju Pembangunan Sabah Maju Jaya (SMJ).

Pemimpin Pembangunan Masyarakat (PPM) Johainizam Johari berkata, UPPM selaku agensi dibawah Jabatan Ketua Menteri (JKM) sentiasa prihatin dan mendekati rakyat akar umbi di kawasan DUN itu bagi memastikan nasib mereka terbela.

“Sebab itu UPPM Lamag telah menganjurkan Majlis Rumah Terbuka Aidil Adha 2023 dengan matlamat utama selain meraikan perayaan Hari Raya Aidiladha.

“Ini juga platform untuk bertemu dan beramah mesra dengan masyarakat Lamag, disamping menyampaikan bantuan kepada golongan asnaf yang memerlukan bantuan.

“Setelah sekian lama program sebegini tidak dianjurkan di Lamag telah mengambil inisiatif bagi mewujudkan semula dan menjadi pemecah tembok dan menghapuskan karenah birokrasi diantara  pemimpin tempatan dan masyarakat setempat dalam segala hal berkaitan kebajikan masyarakat”, katanya di sini hari ini.

Pembantu Menteri Belia dan Sukan  Negeri, Datuk Fairuz Renddan merasmikan Majlis Rumah Terbuka Lamag.

Johainizam berkata,  seramai 790 orang termasuk 785 asnaf terdiri daripada ibu tunggal, muslimah, golongan kurang mampu terpilih mendapat sumbangan.

“Manfaat daripada program ini, termasuk lima individu yang dibantu oleh UPPM untuk mendapatkan bantuan kebajikan.

“Turut dibantu ialah pelajar cemerlang daripada Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Garam 1 dan SMK Bukit Garam 2,” katanya.

Katanya,  dengan adanya program tersebut, masyarakat akan mempunyai ruang dan peluang untuk bertemu dengan pemimpin tempatan seterusnya menyampaikan suara dan masalah mereka untuk perhatian dan tindakan kerajaan.