Trend kes harian turun naik di Sabah dipengaruhi jangkitan sporadik, dijangka berterusan

KOTA KINABALU: Trend jumlah kes harian baharu COVID-19 yang turun naik di Sabah ketika ini dipengaruhi jangkitan sporadik dan dijangka berterusan dalam masa terdekat, kata Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri Datuk Masidi Manjun.

Jurucakap COVID-19 Sabah itu berkata trend turun naik kes di negeri itu dapat dilihat apabila 820 kes baharu dicatatkan hari ini meningkat berbanding 790 kes semalam, manakala pada 5 Okt sebanyak 805 kes, 4 Okt (677) dan 3 Okt (767).

Katanya virus COVID-19 yang sudah berada dalam komuniti kini mengakibatkan jangkitan sporadik, justeru turun naik jumlah kes harian banyak dipengaruhi sikap dan tahap pematuhan masyarakat kepada prosedur operasi standard (SOP).

Ini satu petanda bahawa virus ini sudah berada dalam komuniti secara meluas dan amatlah penting agar semua penduduk sentiasa mematuhi SOP,” katanya menerusi satu kenyataan malam tadi.

Sementara itu Masidi berkata 948 pesakit sembuh menjadikan jumlah kumulatif sembuh seramai 189,242 orang, manakala 2,577 pesakit COVID-19 masih dirawat.

— BERNAMA