Terkenal jolokan pintu masuk warga Brunei, infrastruktur Sipitang masih tahap tidak memuaskan

SIPITANG: Warga Sipitang melahirkan keyakinan kehadiran Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bersama Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah memberi peluang baginda melihat sendiri masalah infrastruktur di daerah ini khususnya jalan raya Pan Borneo.

Seorang penduduk Sipitang Ahmad Syaruddin berkata, baginda berdua boleh mengalami sendiri masalah laluan utama jalan raya Pan Borneo Beaufort – Sipitang yang gagal disiapkan kontraktor yang dilantik.

Katanya, ada sebahagian laluan ini masih belum dinaiktaraf dilihat tersasar daripada jadual asal sekaligus pengguna kini masih melalui jalan sedia ada yang rosak.

“Kita alu-alukan kehadiran baginda berdua ke lokasi terakhir di Sipitang ini. Kami sangat teruja bertemu baginda berdua yang sanggup menyertai kembara ini sekali gus melihat sendiri keadaan jalan raya di Sabah terutama di Sipitang.

“Hampir setiap hari kami berhadapan dengan habuk serta jalan yang seperti tidak diselenggara oleh kontraktor yang dilantik.

“Selain habuk, pengguna juga berhadapan dengan keadaan jalan licin ketika cuaca hujan di daerah ini,” katanya kepada Sabah News Today, hari ini.

Ahmad berkata, sampai bila penduduk Sipitang menunggu agar jalan Pan Borneo ini dapat disiapkan sepenuhnya sekali gus mereka dapat menikmati kemudahan infrastruktur seperti daerah lain di negeri ini.

“Kita di Sipitang berbangga dengan laluan utama warga Brunei Darussalam datang berkunjung ke Sabah namun infrastruktur jalan raya serta kemudahan lain seperti diabaikan,” kata Ahmad.