Tengku Razaleigh minta pindah kerusi ke blok Bebas

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah meminta supaya kedudukannya di Dewan Rakyat diletakkan di blok Bebas yang tidak menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Dalam satu surat makluman kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun bertarikh semalam, vateran politik itu menyatakan tidak pernah menyokong atau bersama-sama dengan kerajaan yang ditubuh menggunakan nama kerajaan PN.

“Saya belum mengetahui sama ada anggota-anggota Dewan Rakyat lain daripada parti saya sudah berurusan dengan Yang di-Pertua mengenai tempat duduk mereka dalam Dewan Rakyat.

“Walau apa pun yang dilakukan oleh mereka ini, saya dengan sukahati mohon berpindah ke tempat lain yang sewajarnya, bersesuaian dengan semangat perjuangan Barisan Nasional (BN)/UMNO terutama sekali pengundi saya, ahli UMNO dan rakyat Malaysia supaya sedikit pun tidak boleh dianggap sebagai penyokong kerajaan gagal ini,” jelas surat itu,Laporan Portal Berita Harian hari ini.

Salinan surat makluman itu juga diserahkan kepada Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Setiausaha Agung UMNO dan BN serta Penasihat dan Pengerusi Majlis Ahli-Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC).

Sebelum ini, Razalegh menjelaskan beliau mengambil tindakan berkecuali daripada menyokong Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin, namun menjelaskan masih kekal sebagai Ahli Parlimen UMNO.

Ketika undian Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2021 di Dewan Rakyat hujung tahun lalu juga, beliau mengambil pendirian berkecuali dengan tidak hadir pada setiap sesi pengundian RUU berkenaan.