Sabah lepasi halangan pertama ke arah mendapat semula kawal selia elektrik – Hajiji

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri mengalu-alukan kelulusan Rang Undang-undang (RUU) Tenaga Diperbaharui (Pindaan) 2022 serta RUU Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (Pindaan) 2022, dilihat ke arah mendapatkan semula kawalan kawal selia ke atas bekalan kuasa elektrik.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, kedua-dua RUU rang itu dibentangkan berikutan mesyuarat berkuasa tinggi di Pengerusikan Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Takiyuddin Hassan di Putrajaya pada Ogos.

Katanya, ini adalah untuk menetapkan rancangan supaya Sabah mengawal selia elektrik sendiri dan bekalan gas sekali gus mendapatkan semula kawalan syarikat utiliti kuasa, dalam Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB).

“Rancangan kini sedang dilaksanakan dan ini termasuk penubuhan Suruhanjaya Tenaga Sabah supaya pihak berkuasa kawal selia bekalan elektrik boleh dipindahkan daripada Kerajaan Persekutuan ke Sabah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Di pihak Sabah, Kerajaan Negeri dijangka membentangkan Rang Undang-Undang Enakmen Bekalan Elektrik, Rang Undang-Undang Enakmen Tenaga Boleh Diperbaharui dan Rang Undang-Undang Enakmen Suruhanjaya Tenaga di Dewan Undangan Negeri pada November tahun ini.

Susulan itu, Hajiji berkata, Kerajaan Negeri menjangka akan mengambil semula SESB dengan liabiliti sifar sebaik Pelan Transformasi SESB disiapkan dalam tempoh lima hingga tujuh tahun dari sekarang.

Menurutnya, Kerajaan Negeri sedang berusaha keras untuk memastikan peralihan yang lancar dan segala-galanya akan berjalan mengikut perancangan.

Parlimen meluluskan dua rang undang-undang itu dengan undi suara majoriti selepas bacaan kedua kelmarin.

Semasa membentangkan bil itu, Takiyuddin berkata, ia sebagai persediaan untuk penyerahan semula kuasa autonomi dalam pembekalan elektrik kepada Kerajaan Sabah.

Takiyuddin juga berkata, pindaan Akta Tenaga Boleh Diperbaharui 2011 (Akta 725) dan Akta Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari 2011 (Akta 726) adalah selaras dengan komitmen Kerajaan untuk mengkaji semula pelaksanaan Perjanjian Malaysia 1963 berkaitan hak dan kuasa autonomi yang diperuntukkan di bawah Perlembagaan Persekutuan kepada negeri Sabah dan Sarawak.