Hampir RM200,000 disalurkan naiktaraf kemudahan pelancongan di Lahad Datu

LAHAD DATU: Sejumlah RM199,850 peruntukan dilulukan bagi untuk menaik taraf fasiliti destinasi tumpuan pelancongan di daerah berkenaan.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Jafry Ariffin berkata, usaha ini selari dengan hasrat kementerian membantu pengusaha pelancongan memastikan kemudahan infrastruktur dalam keadaan baik serta selesa untuk dikunjungi. 

Katanya, kementeriannya komited membantu memberikan sokongan kepada semua agensi, jabatan serta pengusaha pelancongan bagi merancakkan semula industri pelancongan di negeri itu. 

“Untuk itu kita mohon Jabatan Perhutanan untuk mengemukakan permohonan kepada Kerajaan untuk menaik taraf kemudahan infrastruktur

“Ini bertujuan agar semua tempat mampu diangkat menjadi destinasi pilihan di kalangan pelancong dari dalam dan mahupun luar negara kelak,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika melakukan lawatan kerja ke Menara Kayangan dan Air Terjun Hutan Simpan Sapagaya Lahad Datu, di sini semalam. 

Mengikut rekod, Menara Kayangan di bina di atas Gunung Silam terletak 11 kilometer dari bandar Lahad Datu.

Menara pemerhatian ini menyajikan pemandangan alam semula jadi hutan simpan Sapagaya dan Teluk Darvel.

Untuk rekod, menara itu berjaya menarik ramai pelancong tempatan mahupun luar negara. Walau bagaimanapun, sehingga kini kawasan terbabit masih belum mempunyai kemudahan bekalan elektrik.