RM17.61 juta diperuntukkan kepada program pembangunan wanita di Sabah – Hajiji

KOTA KINABALU: Sejumlah RM17.61 juta dalam Belanjawan 2022 bagi memperkasakan program pembangunan wanita di negeri ini.

Ketua Menteri, Datuk Hajiji Noor berkata, kerajaan mengiktiraf peranan serta sumbangan wanita bukan saja dalam sesebuah keluarga malah dilihat sebagai nadi utama kepada agen pembangunan masyarakat dan negara.

Hajiji menekan butang pelancaran BAIDURI di sini hari ini. Gambar JKM

Katanya, selaras dengan itu kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) memperkenalkan inisiatif Bantuan eKasih Dana Caruman i-SURI atau (BAIDURI) sebagai bukti keperihatinan membantu golongan wanita di negeri ini.

“Sehingga kini seramai 42,097 wanita mendapat manfaat membabitkan membabitkan peruntukan sejumlah RM2,525,820. Ia bentuk dana awal caruman KWSP secara one-off berjumlah RM60 seorang dikhususkan kepada wanita dalam kategori e-Kasih yang disasarkan.

“Selain itu bagi melaksanakan inisiatif BAIDURI ini kerajaan negeri memberi peluang wanita e-Kasih ini mendapat manfaat sebanyak RM480 seorang daripada Kerajaan Persekutuan melalui Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Pelancaran Inisiatif Bantuan e-Kasih Dana Caruman i-SURI (BAIDURI) di Dewan Bankuasi, Menara Kinabalu, di sini hari ini.

Hajiji berkata antara manfaat lain dalam BAIDURI ini memberi perlindungan kepada wanita termasuk simpanan persaraan malah dengan kemudahan lain melibatkan bantuan hilang upaya, kematian serta pengeluaran caruman pada usia 50, 55 dan 60 tahun.

“Kita yakin inisiatif ini memberi peluang kepada wanita terutama suri rumah menceburi bidang perniagaan serta menikmati keselamatan sosial yang berkualiti selain meningkatkan tahap keselamatan kewangan seperti dinikmati ahli KWSP lain.

“Inisiatif baharu ini diperkenalkan khusus untuk Isteri Kepada Ketua Isi Rumah (KIR)  atau Ketua Isi Rumah Wanita yang berdaftar dengan e-Kasih,” katanya.

Hajiji meminta agar semua wanita sentiasa peka terhadap setiap perubahan dengan memanfaatkan peluang disediakan sekali gus bersedia menimba ilmu dalam program dilaksanakan kerajaan.