Rakyat akan terus bersama GRS – Redonah

PENAMPANG : Ketua Wanita Gagasan Rakyat Sabah, Datuk Redonah Bahanda yakin rakyat akan terus memberi sokongan kepada Gabungan Rakyat Sabah (GRS) pada pilihan raya akan datang.

Menurut beliau, meskipun kerajaan negeri sudah berubah parti pemerintah, namun rakyat faham bahawa GRS adalah parti terbaik pada masa ini untuk masa depan dan kesejahteraan rakyat.

Redonah dan Viola bergambar kenangan bersama jawatankuasa Wanita Gagasan Rakyat Moyog.

“Kita yakin dengan pengalaman yang ada, kita mampu menarik para pengundi untuk kekal bersama kita di bawah pimpinan parti GRS.

“Pemimpin kita, Datuk Seri Panglima Hajiji Noor menubuhkan parti berasaskan perjuangan negeri Sabah. Ini membolehkan kita lebih mudah memperjuangkan hak-hak kita di sini,” katanya pada Siri Jelajah Pergerakan Wanita GRS Bahagian Moyog di sini, semalam.

Hadir sama, Ketua Wanita GRS Moyog Viola Dompok, Penolong Setiausaha Floriska Francis, Penolong Bendahari Betty Jamit, Ketua Penerangan Brinda Aaron serta ahli jawatankuasa Wanita GRS Moyog.

Redonah berkata pengundi wanita khususnya di Dewan Undangan Negeri (DUN) Moyog juga pada masa kini tidak mempunyai masalah untuk terus kekal bersama-sama GRS dan menyokong segala dasar yang dilaksanakan.

“Kita menubuhkan GRS supaya kuasa yang ada benar-benar dapat dimanfaatkan untuk mengembalikan hak Sabah yang semuanya ada termaktub dalam perjanjian sebelum ini.

“Banyak hak-hak kita dinafikan sebelum ini, sekarang Hajiji mahu meletakkan Sabah balik kepada konsep Sabah seperti Sabah Maju Jaya kerana itulah semangat yang perlu kita ada,” tegas beliau.

Beliau berkata, masih banyak perjuangan yang perlu dilakukan oleh kepimpinan kerajaan negeri seperti menyediakan kemudahan asas jalan raya, bekalan air bersih.

“Masih banyak kawasan di kampung-kampung yang ada masalah, bekalan elektrik kerap terputus dan sebagainya. Kita kena selesaikan agar rakyat dapat merasaikan perubahan dan akhirnya mampu memberi keselesaan kepada mereka,” tambah beliau.

Beliau turut menggesa ketua-ketua cawangan dan ketua-ketua PDM (Pusat Daerah Mengundi) supaya mengemas kini data maklumat pengundi di kawasan PDM masing-masing.

Katanya, adalah penting bagi Wanita GRS melaksanakan gerak kerja dari awal dan diperkukuhkan sampai bila-bila agar rakyat dapat memahami bahawa kerajaan GRS bukan sekadar parti memerintah tetapi parti yang berkhidmat kepada rakyat.

Redonah yang juga Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Sabah memberitahu Pilihan Raya Negeri (PRN) Ke-17 akan datang pastinya medan tempur yang paling sengit kepada semua.

“Setiap daripada kita mempunyai tanggungjawab paling besar dalam memastikan kemenangan kepada parti GRS.

“Oleh itu, setiap Wanita cawangan perlu bergerak dari awal bagi menambah keahlian kerana ini adalah nadi kemenangan kita pada pilihan raya akan datang” ujarnya.

Redonah turut melawat keluarga mangsa kebakaran di Babagon Penampang yang melibatkan enam rumah membabitkan lapan keluarga di Kampung Timpoluon Babagon km 21 Jalan Tambunan dalam kebakaran pada Jumaat lepas.