PN hanya tagih simpati rakyat anjur tunjuk perasaan sempena Hari Malaysia – Mohd Rafi

KOTA KINABALU: Perikatan Nasional (PN) menganjurkan tunjuk perasaan hanya menarik simpati rakyat sekali gus memastikan Kerajaan Perpaduan dapat dijatuhkan menggunakan isu berkaitan Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi ‘Dilepaskan Tanpa Dibebaskan’ Atau (DNAA) ini.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO (MKT) Datuk Mohd Rafi Ali Hassan berkata, PN hanya dilihat meraih populariti dengan menggunakan taktik politik murahan sehingga sanggup terlibat dalam himpunan pada Sabtu lepas.

Beliau berkata, PN tidak dapat menerima kenyataan sokongan UMNO dan Barisan Nasional (BN) kepada Kerajaan Perpaduan sebenarnya bukan hanya kerana Ahmad Zahid tetapi lebih menjunjung Titah Tuanku Agong dan menyelamatkan negara daripada krisis politik selepas PRU-15.

“Saya nasihatkan kepada mereka yang masih rindu, jom masuk balik UMNO dan beri sokongan kepada parti yang banyak berjasa dengan memberikan sumbangan kesenangan serta kekayaan kepada kepimpinan PN yang kebanyakkannya adalah bekas-bekas ahli UMNO. 

“Isu DNAA Ahmad Zahid bukan perkara yang mengejutkan kerana PN sendiri juga pernah melakukan perkara sama terhadap pemimpin mereka dan sekutu-sekutunya. 

“Sebelum ini PN cukup percaya sehingga mengeluarkan kenyataan mendakwa yakin dan percaya kepada Badan Kehakiman dan Perundangan Negara lebih-lebih lagi jika melibatkan pembebasan pemimpin mereka,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohd Rafi merupakan Ketua Bahagian UMNO Labuan berkata, mereka perlu menghormati sambutan Hari Malaysia, oleh itu tolongltunjukkan sikap hormat-menghormati sekali gus menunjukkan sayangkan kepada negara lebih daripada segalanya.

“Kita mempunyai tanggungjawab kepada agama, bangsa dan tanahair…Semua kena ‘move on’ dan pihak Kerajaan perlu fokus menjalankan tanggungjawab bangunkan negara serta bantu rakyat yang agak terbeban dengan kos sara hidup yang agak tinggi sekarang ini.

“Janganlah kerana tidak sabar menunggu empat tahun lagi mereka mahu membawa rakyat kejalanan untuk rampas kuasa,” jelas Mohd Rafi.

Beliau berkata semua Ahli Parlimen BN yang ada sekarang mempunyai pendirian yang teguh sekali gus  tidak akan menjadi ‘katak’ seperti kebanyakan yang ada di pihak sebelah.