Perutusan Tahun Baharu China: Tahun Naga bangkit harapan dan aspirasi masyarakat Tiong Hua – Christina

KOTA KINABALU: Tahun Naga, yang datang setiap 12 tahun sekali, membangkitkan harapan dan aspirasi masyarakat Tionghua untuk Tahun Baharu yang berkuasa, melimpah dan makmur untuk prospek ekonomi yang lebih baik, kata Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew.

Beliau berkata ini kerana naga dalam zodiak Cina melambangkan kuasa, kejayaan, tuah dan nasib baik.

Justeru itu, katanya, peremajaan ekonomi selanjutnya dijangka menjadi keutamaan.

Dalam perutusan Tahun Baharu Cina, Liew berkata, dalam budaya Cina, naga melambangkan kuasa, kewibawaan, nasib baik dan kemakmuran.

“Sebagai tahun yang menggembirakan dan bertuah, ia mungkin masa yang sesuai untuk berkahwin, melabur dalam hartanah atau menceburi perniagaan, antara tindakan positif yang lain.

“Marilah kita memanfaatkan kehebatan Tahun Naga yang dijangkakan untuk meningkatkan keyakinan, kekuatan dan produktiviti kita dalam kehidupan profesional atau peribadi kita, katanya

Melangkah ke arah tahun yang diramalkan berkuasa, Christina, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Api-Api, menggesa rakyat memainkan peranan mereka dalam membawa kemakmuran ke Sabah untuk faedah sosio-ekonomi.

“Kerajaan Perpaduan Negeri di bawah pimpinan Datuk Seri Hajiji Noor mengutamakan kesejahteraan rakyat, dan akan meneruskan usaha untuk meningkatkan ekonomi negeri demi kebaikan semua masyarakat,” katanya.

Pada ketika ini, Christina melahirkan keyakinan bahawa pelancongan di Sabah akan terus menggambarkan pertumbuhan kukuh tahun ini.

Beliau menyifatkan trend yang menggembirakan ini disebabkan ketersambungan udara yang lebih baik, hasil daripada pengembalian semula penerbangan berjadual dan pemasangan laluan baharu, ditambah dengan kempen pemasaran yang giat oleh Lembaga Pelancongan Sabah (STB).

Menurutnya, mulai 2024 dan seterusnya, lapan syarikat penerbangan sedia ada dan baharu komited untuk memulakan operasi penerbangan ke Sabah, dan menjelang 2025, akan ada akses ke Sabah dari destinasi utama, seperti Beijing, Dubai dan Hong Kong, melalui syarikat penerbangan baharu.

“Bagi pihak Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, saya mengucapkan ‘Selamat dan Selamat Tahun Baru Cina’ kepada semua. Gong Xi Fa Cai,” kata Christina.