Pengguna domestik nikmati pengecualian surcaj mulai 1 Julai – SESB

MEMBAKUT: Pengguna domestik menggunakan elektrik kurang daripada 1,500 kilowatt-jam (kWj), akan menikmati pengecualian surcaj bermula 1 Julai ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Sabah Electricity Sdn Bhd Mohd Yaakob Jaafar berkata ia berikutan penyelarasan tarif elektrik seluruh negara dan kos bahan api yang kini stabil.

“Pada 28 Jun lalu, Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim telah mengumumkan pengecualian surcaj kepada pengguna domestik yang menggunakan elektrik kurang drpd 1,500 kWj.


“Mana-mana pengguna domestik yang menggunakan lebih 1,500 kWj,  surcaj akan dikenakan dengan kadar 2.11 sen per kWj.

“Kadar ini lebih rendah daripada sebelum ini iaitu 10.04 sen kwj atau dalam 80 peratus,” jelasnya.


Bagaimanapun, menurut beliau, program rasionalisasi subsidi bersasar itu tidak melibatkan pengguna domestik daripada Januari hingga Jun tahun ini.

“Pengguna domestik daripada Januari hingga Jun tidak terlibat dalam program rasionalisasi subsidi bersasar oleh kerajaan persekutuan ini.

“Program ini hanya menyasarkan kepada pengguna domestik yang menggunakan elektrik yang tinggi.

“Kita masih melindungi pengguna domestik yang menggunakan kurang daripada 1,500 kWj, mereka masih menerima subsidi,” katanya.

Ujar Mohd Yaakob lanjut, bagi tempoh enam bukan sahaja subsidi bersasar yang disalurkan oleh kerajaan persekutuan berjumlah RM64 juta kepada lebih 600 ribu pengguna domestik di Sabah.