29 C
Kota Kinabalu
Wednesday, March 22, 2023

Pengawalan harga bahan kimia pertanian mampu ringankan beban petani- Jeffrey

KUALA LUMPUR: Harga racun rumpai, baja, dan bahan kimia pertanian lain telah meningkat sehingga 20 peratus akibat dari bekalan yang terhad, permintaan yang tinggi, dan perintah kawalan pergerakan berterusan yang disebabkan oleh pandemik Covid-19.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata, Sabah mendapat sebahagian besar racun rumpai dan baja dari negara India dan China.

“Masalahnya ialah, akibat dari pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kita lambat menerima bekalan bahan kimia pertanian, menyebabkan harga bagi bekalan tempatan naik. Kenaikan caj pengangkutan memburukkan lagi keadaan ini,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Dr. Jeffrey, yang juga Menteri Pertanian dan Perikanan berkata, kos bahan mentah yang digunakan untuk pembuatan barang juga meningkat dengan pesat.

Sebilangan besar bahan mentah ini berasal dari China dan India juga, tambah beliau.

“Pada masa ini, Malaysia mengalami kekurangan bekalan racun rumpai dan bekalan baja. Permintaan, bagaimanapun, tidak menurun,” katanya.

Dr. Jeffrey berkata, beliau telah menerima beberapa aduan daripada petani tempatan di Sabah, yang mengatakan kenaikan harga baja, racun rumpai dan bahan kimia pertanian jauh melebihi jangkaan.

“Ramai pemain industri bimbang harga akan kekal pada tahap yang lebih tinggi daripada yang difikirkan sebelumnya kerana tidak ada petanda yang inventori sedang dibina semula.

“Oleh itu, saya berharap Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan mengambil tindakan yang cepat untuk mengawal harga racun rumpai, baja, dan bahan kimia pertanian lainnya.

“Pada masa yang sama, saya berharap kedai pertubuhan petani di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Makanan persekutuan dapat membantu petani dengan menjual bahan kimia pertanian dan baja dengan harga yang lebih berpatutan,” katanya.

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles