MUIS catat kutipan RM113 juta zakat

KOTA KINABALU: Majlis Ugama Islam Sabah (MUIS) mencatat kutipan RM113 juta zakat bagi tahun berakhir 2021.

Menteri Tugas-tugas Khas, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif berkata semakin ramai GLC persekutuan mahupun negeri tampil menunaikan zakat.

Faizal menyampaikan zakat perniagaannya. Gambar FB Faizal Murtaza.

“Saya mengucapkan tahniah dan syabas kepada MUIS kerana telah melaksanakan kutipan zakat dan terima kasih kepada semua pihak yang tampil menunaikan ibadah ini.

“Pada tahun ini berjaya mendapat kutipan yang lebih berbanding tahun lalu.

“Tahun 2020 kita telah mengutip pungutan zakat sebanyak RM101 juta, manakala pada tahun ini sehingga 27 Disember 2021, sejumlah RM113 juta berjaya dikutip.

“Kita menjangkakan akan ada lagi yang tampil untuk menunaikan ibadah zakat sehingga hujung tahun ini.

“Saya juga ingin menyeru kepada para peniaga yang berjaya membuat keuntungan agar tampil menunaikan zakat perniagaan,” ujar beliau kepada media selepas Majlis Penyerahan Zakat Perniagaan di Wisma MUIS.

Pada majlis itu, Arifin menyaksikan sesi penyerahan zakat oleh tujuh wakil syarikat kepada Yang Di Pertua MUIS, Datuk Seri Panglima Yahya Hussin mewakili Bahagian Zakat MUIS.

Hadir sama dalam majlis berkenaan Timbalan Yang Di Pertua MUIS, Malai Ali Malai Ahmad.

Tujuh syarikat terbabit ialah AgroBank, Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB), Syarikat Takaful Malaysia Berhad, FM Fresh Mart, Adhwa Enterprise, Koperasi Maktab Sabah Berhad dan Boustead Plantations Berhad.