Mahkamah Persekutuan akan dengar rayuan akhir kes dana SRC, bermula hari ini

PUTRAJAYA: Hari ini Mahkamah Persekutuan dijadual mendengar rayuan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak terhadap sabitan dan hukuman atas kesalahan penyelewengan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd.

Ia adalah rayuan terakhir Najib selepas panel tiga hakim Mahkamah Rayuan pada 8 Dis tahun lepas, mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun ke atas Ahli Parlimen Pekan itu serta denda RM210 juta yang dikenakan oleh Hakim Mahkamah Tinggi ketika itu, Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali pada 28 Julai 2020.

Difahamkan, Mahkamah Persekutuan akan terlebih dahulu mendengar permohonan Najib untuk mengemukakan bukti baharu dalam kes SRC dalam usahanya untuk mendapatkan perbicaraan semula.

Jika Najib gagal dalam permohonannya bagi menuntut perbicaraan semula kes SRC, Mahkamah Persekutuan dijangka meneruskan pendengaran rayuan Najib berhubung sabitan dan hukuman terhadapnya.

Mahkamah Persekutuan menetapkan 15 hingga 19 Ogos dan 23 hingga 26 Ogos untuk mendengar rayuan.

Ahli politik berusia 69 tahun itu telah menukar pasukan peguamnya hanya 21 hari sebelum rayuan dengan melantik peguam jenayah terkemuka Hisyam Teh Poh Teik sebagai peguam utamanya, manakala Tertuan Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners’ (ZIST) rakan kongsi Liew Teck Huat dan Rueben Mathiavaranam sebagai menjadi peguam cara baharunya untuk rayuan itu.

Sebelum ini, firma guaman Tetuan Shafee & Co yang diketuai oleh Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah telah mewakili Najib dalam kes SRC sejak pertama bekas perdana menteri itu didakwa, bagaimanapun pada 26 Julai, Najib bertindak memberhentikan serta-merta firma dan peguam terbabit daripada mewakilinya dalam rayuan terakhirnya.

Pada 26 Julai, pasukan peguam baharu Najib memohon Mahkamah Persekutuan untuk menangguhkan pendengaran rayuan kerana “pasukan baharu sepenuhnya telah mengambil alih” kes SRC.

Walau bagaimanapun, pada 28 Julai, Mahkamah Persekutuan menolak permohonan penangguhan pasukan pembelaan Najib dan mengarahkan perbicaraan rayuan dimulakan pada 15 Ogos seperti yang dijadualkan.

 

– BERNAMA