MA63: PCS gembira UMNO, BN janji pulangkan hak Sabah

KOTA KINABALU: Parti Cinta Sabah (PCS) gembira Umno dan Barisan Nasional (BN) berjanji untuk melaksanakan hak Sabah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Presiden PCS, Datuk Seri Anifah Aman berkata Umno telah mengulangi janjinya untuk mengembalikan hak Sabah yang termaktub dalam dokumen itu dan percaya bahawa Umno dan BN akan mengotakan janji mereka.

“Memang melegakan apabila Presiden Umno mengulangi janji semasa Perhimpunan Agung Umno semalam.

“PCS dan rakyat Sabah menantikan saat janji ini dipenuhi. Pengembalian hak Sabah yang termaktub dalam MA63 harus dilaksanakan dan saya percaya Presiden Umno ikhlas dan beliau tidak melupakan janjinya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Zahid yang sebelum ini memberi jaminan bahawa Umno akan memastikan bahawa rakyat Sabah akan mendapatkan kembali hak mereka di bawah MA63 telah memperbaharui ikrar parti untuk benar-benar melaksanakannya.

“Jangan lupa kawan-kawan kita di Sabah dan Sarawak. Kami berjanji bahawa Perjanjian Malaysia mesti dilaksanakan oleh Umno dan Barisan Nasional. Dan ini janji kami kepada rakan-rakan di Sabah dan Sarawak. Ini untuk mengurangkan jurang serantau di kalangan kita,” ujar Zahid.

Anifah, bekas Menteri Luar Malaysia dan Ahli Parlimen Kimanis sebelum ini berkata beliau percaya Zahid seorang yang tidak akan mengkhianati kata-katanya sendiri.

“PCS sedia bekerjasama dengan parti-parti di Semenanjung untuk kepentingan rakyat Sabah dan kemajuan negeri,” tambah Anifah.

Sementara itu, antara isu yang diketengahkan oleh Zahid semasa perhimpunan Umno lalu ialah mengenai anti lompat parti.

Mengenai perkara itu, Anifah sekali lagi mengulangi gesaan PCS untuk membentangkan penggubalan petisyen penarikan balik mana-mana wakil rakyat yang mahu melompat parti secara automatik, akan kehilangan kerusi itu dan juga akan dipecat daripada parti dan jawatan.

PCS pertama kali mencadangkan petisyen itu semasa Pilihan Raya Negeri Sabah 2020.

Beliau berkata melalui petisyen berkenaan, wakil rakyat tertakluk kepada pengambilan dan pemberhentian oleh pengundi.

“Jangan sekali-kali kita lupa bahawa kerusi itu milik rakyat, bukan individu yang dipilih mahupun parti politiknya,” tambah beliau.