Lampu jalan raya tidak berfungsi sukarkan pergerakan pemandu pada waktu malam

SANDAKAN : Hampir semua lampu jalan di sepanjang Jalan Labuk, Batu 8 menuju Batu 12 di daerah ini dilaporkan tidak berfungsi menyebabkan kesukaran pemandu pada waktu malam.

Seorang pengguna, Calvin CK berkata terdapat lebih 170 tiang lampu dipasang di sepanjang jalan itu, namun kebanyakannya tidak berfungsi.

Beliau yang berulang-alik dari Sandakan ke Beluran untuk menghantar barang terpaksa mengharungi keadaan gelap hampir setiap malam.

“Tiang lampu ada tetapi rosak dan ada yang bengkok atau tumbang. Semua pengguna terjejas apatah lagi keadaan jalan raya utama di kawasan ini yang banyak berlubang.

“Lampu jalan sangat penting sebab terdapat beberapa bulatan dibina di sepanjang jalan ini. Kalau keadaan gelap, risiko kenderaan terbabas makin tinggi,” katanya.

Beliau berharap pihak berkuasa tempatan serta wakil rakyat dapat turun padang pada waktu malam untuk meninjau keadaan laluan tersebut.

“Waktu siang memang tidak nampak ada masalah, tetapi cuba lalu di Jalan Labuk pada waktu malam memang pemandu hanya mengharapkan lampu kenderaan masing-masing.

“Tiang lampu di laluan ini umpama hanya sebagai perhiasan. Ia memang satu kerugian kalau tiang lampu dipasang tetapi tidak berfungsi. Rakyat tidak mendapat apa-apa manfaat,” jelas Calvin.