Kerajaan Negeri sumbang kepala singa bernilai RM1.5 juta kepada kuil dan persatuan Cina

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri menyumbang kepala singa kepada pelbagai kuil dan persatuan Cina di seluruh Sabah untuk tahun keempat berturut-turut sempena Tahun Baharu Cina yang bakal tiba.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Noor berkata Kerajaan Negeri memperuntukkan RM1.5 juta untuk tujuan itu tahun ini.

Hajiji diwakili Menteri Kewangan Datuk Seri Panglima Masidi Manjun dalam menyampaikan kepala singa kepada kuil dan persatuan masing-masing di zon tengah Pantai Barat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah di sini hari ini.

Majlis itu menandakan permulaan sumbangan ini, juga diadakan di sembilan zon lain di negeri ini menjelang sambutan Tahun Baharu Cina.

Zon tersebut ialah Beaufort/Sipitang, Kudat/Kota Marudu, Keningau, Tenom, Tawau/Semporna, Sandakan, Lahad Datu, Ranau dan Kota Belud.

Turut pada majlis penyampaian itu ialah Pembangunan Komuniti dan Kesejahteraan Rakyat Datuk James Ratib, Presiden Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Bersatu Sabah Tan Sri Andrew Liew, pengerusi penganjur Datuk Dr Roland Chia, Konsul Jeneral Cina di Kota Kinabalu Huang Shifang, Konsul Jeneral Jepun di Kota Kinabalu Yamashita Yoshito, wakil rakyat dan ketua masyarakat Cina.