JAIPk siasat ‘ritual tolak banjir’ – Raja Bomoh

IPOH: Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) akan memanggil Ibrahim Mat Zin atau gelarannya Raja Bomoh, berhubung satu ritual kononnya bagi menolak banjir di Dataran Pengairan dan Saliran Teluk Intan yang tular menerusi rakaman video hari ini.

Pengarahnya Datuk Mohd Yusop Husin berkata selain lelaki itu, pihaknya akan memanggil individu lain yang terlibat dalam kejadian berkenaan bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 14 Enakmen Jenayah Syariah Perak 1992 atas kesalahan mencela dan menghina agama Islam.

“Orang ramai dinasihatkan supaya tidak terpengaruh dengan perkara seumpama ini dan menjauhi amalan yang menjurus kepada khurafat,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Video berdurasi selama 25 minit itu tular di laman media sosial yang menunjukkan Ibrahim bersama seorang wanita melakukan ritual tepung tawar menggunakan bahan termasuk beras, kunyit, bunga-bungaan dan daun yang kemudian dihanyutkan ke dalam laut.

Dalam rakaman itu, wanita yang dikenali sebagai Puteri Zaleha turut menyanyikan lagu Mayang Sari dengan meletakkan kitab suci al-Quran di hadapan mereka.

Sementara itu, Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalathrash Wahid ketika dihubungi berkata pihaknya menerima laporan mengenai kejadian itu pada pukul 4.20 petang tadi.

“Polis telah merujuk kepada JAIPk untuk tindakan jabatan berkenaan dan saya difahamkan siasatan akan dijalankan oleh mereka,” katanya.

— BERNAMA