Jabatan Kesihatan Sabah nafi dakwaan ambil organ dalaman mayat warga Indonesia

KOTA KINABALU: Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) menafikan dakwaan  laporan sebuah media Indonesia, mengenai pengambilan organ dalaman daripada seorang warga negara itu yang meninggal dunia, selepas dibedah siasat dijalankan pada 7 Dis lalu di Hospital Queen Elizabeth di sini.

Pengarah JKNS Datuk Dr Rose Nani Mudin berkata semua organ telah dikembalikan bersama jenazah dikenali Sadiman Hamal, 38, apabila ditemukan meninggal dunia di sebuah kapal pada 1 Dis lepas, sebelum disahkan kematiannya berpunca daripada jangkitan paru-paru dan sakit jantung.

Katanya setiap sampel tisu yang diambil adalah berukuran 1 inci x 1 inci (2.54 sentimeter x 2.54 sentimeter), dan pegawai perubatan forensik telah menerangkan kepada saudara mangsa bahawa beberapa sampel tisu kecil dari organ akan diambil, untuk dihantar ke makmal bagi mengetahui punca kematian.

Pihak hospital dimaklumkan polis, mangsa tidak mempunyai waris terdekat di negara ini namun polis berjaya mengesan beberapa individu yang mengaku saudara Sadiman, serta mengenali waris terdekatnya di Indonesia sebelum salah seorang daripada mereka membuat pengecaman mayat mangsa,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Dr Rose Nani berkata pegawai perubatan forensik yang mengendalikan bedah siasat itu telah menerangkan keputusan bedah siasat kepada saudara mangsa, dan individu berkenaan akan menyampaikan maklumat kepada waris mangsa di Indonesia.

Beliau berkata pihak majikan telah menguruskan proses penghantaran jenazah yang telah dimandikan dan dikafankan, sebelum dihantar ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu pada 17 Dis dan jenazah selamat tiba di Indonesia pada 20 Dis lalu.

“JKNS menyampaikan rasa simpati kepada keluarga mangsa dan semua urusan bedah siasat serta proses penghantaran mayat mengikut garis panduan yang ditetapkan,” katanya.

Baru-baru ini media tempatan Indonesia mendakwa jenazah yang berasal dari Polewali Mandar, Indonesia yang bekerja di Sabah, dihantar kepada waris tanpa organ dalaman.

— BERNAMA