GLC negeri perlu membayar sekurang-kurangnya RM1 juta dividen setiap tahun – KM Sabah

TUARAN: Syarikat berkaitan kerajaan negeri (GLC) dikehendaki membayar dividen sebanyak sekurang-kurangnya RM1 juta setahun kepada Kerajaan Negeri mulai tahun ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Noor berkata dengan berbuat demikian ia akan membantu untuk meningkatkan tabung negeri dan membawa lebih banyak pembangunan kepada rakyat.

Bercakap selepas mendapat taklimat di Sekretariat Mukim Tamparuli di sini pada Ahad, Hajiji yang juga Menteri Kewangan bagaimanapun berkata, Kerajaan Negeri tidak akan bergantung kepada GLC sahaja untuk mengisi tabung negeri.

“Kami memerlukan pelabur untuk masuk,” katanya sambil berkata pelabur datang membawa wang untuk melaksanakan projek mereka dan ini akan mewujudkan impak segera (positif) kepada rakyat antaranya adalah pekerjaan untuk rakyat.

Ketua Menteri berkata salah satu ciri dalam Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) atau Pelan tindakan pembangunan Sabah adalah mewujudkan dasar mesra pelabur.

“Dalam tempoh satu setengah tahun sejak pelancaran SMJ, kami telah menarik lebih daripada 10 syarikat akan datang melabur di Sabah,” katanya.

Melalui SMJ, beliau berkata Sabah sedang mengorak langkah dalam peningkatan ekonominya dan ini terbukti apabila mencatatkan RM5.44 bilion hasil tahun lepas, yang terbesar pernah dalam sejarahnya.