Empat rumah musnah dalam kebakaran di Kunak

KUNAK: Empat buah rumah kediaman jenis tidak kekal musnah dalam kebakaran di Kampung Jaya Baru, Jalan Kunak, di sini, lewat tengah malam tadi.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kunak Mohammad Omarbatha berkata, pada kejadian itu, sebuah kedai runcit berhampiran turut terbakar, bagaimanapun tiada mangsa dilaporkan terlibat.

IMG_8748

Katanya, pihak bomba menerima panggilan kecemasan kira-kira jam 1.45 pagi bersama sepasukan lima anggota dan pegawai bersama jentera dan unit EMRS dari BBP Kunak dikerahkan ke lokasi kejadian.

“Sebaik tiba di lokasi mendapati kebakaran melibatkan empat buah rumah kediaman jenis tidak kekal dengan keluasan 30×45 kaki persegi, 40×50 kaki persegi dan dua buah 20×30 kaki persegi.

“Turut terlibat terbakar kedai runcit jenis tidak kekal dengan keluasan 10×10 kaki persegi,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Mohammad berkata, turut membantu pasukan bomba dari BBP Semporna bersama jentera.

Secara keseluruhan operasi pemadaman dijalankan menggunakan dua aliran 300 kaki, dua pancutan dengan sumber air dari jentera dan air terbuka (perigi).

“Operasi terkawal pada jam 2.27 pagi dan operasi memadam bara-bara api dijalankan oleh pasukan bomba sehingga padam sepenuhnya,” katanya.