Wetrom sebagai calon Warisan di Kota Marudu belum muktamad – Shafie

KOTA KINABALU: Parti Warisan (Warisan) mengalu-alukan penyertaan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bandau Datuk Wetrom Bahanda ke dalam parti itu sekiranya beliau berhasrat  berbuat demikian, kata Presidennya Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Mohd Shafie berkata bagaimanapun keputusan meletakkan beliau sebagai calon di Kota Marudu pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) masih belum muktamad.

Beliau berkata menyertai Warisan adalah langkah penting buat ADUN daripada Bersatu itu, manakala hal lain termasuk menjadi calon untuk Warisan akan dinilai dan dipertimbang kemudian.

“Menjadi calon ialah perkara lain…apa yang penting bagi kami ialah calon yang boleh menang, tiada gunanya meletakkan orang A, B, C, D jika anda tidak boleh menang. Pada akhirnya, kita perlu memenangi pilihan raya, kita perlukan angka.

“Maka, jika beliau (Wetrom) seorang calon yang boleh menang, apa salahnya meletakkan beliau sebagai calon. Lagipun beliau orang Sabah, selain itu kita juga mahu menyatukan orang Sabah. Saya telah menyatakan pendirian saya untuk rakyat Sabah bersatu padu,” katanya kepada pemberita selepas sesi jelajah mesra (walkabout) di Tamu Jalan Gaya di sini hari ini.

Dalam pada itu, Mohd Shafie turut mengulangi hasrat Warisan untuk bekerjasama dengan Parti Bersatu Sabah (PBS) dalam menghadapi PRU15 demi kemajuan negeri ini.

Semalam, sebuah video tular dalam media sosial yang memaparkan Wetrom mengumumkan bahawa beliau menyertai Warisan dan menjadi calon parti itu untuk kerusi Parlimen Kota Marudu pada PRU15, bagaimanapun ketika dihubungi media, Wetrom berkata beliau akan mengadakan sidang akhbar pada Selasa atau Rabu ini berhubung perkara itu.

Pada PRU14, Presiden PBS Datuk Seri Dr Maximus Ongkili yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) memenangi kerusi Kota Marudu dengan majoriti 1,774 undi.