24 C
Kota Kinabalu
Tuesday, March 21, 2023

Utamakan pembelian vaksin bagi atasi peningkatan COVID-19: Shafie

TAWAU: Kerajaan perlu mencari alternatif terbaik dengan mengutamakan pembelian vaksin berikutan berlakunya peningkatan mendadak penularan COVID-19 di seluruh negara ini.

Presiden Parti Warisan Sabah (WARISAN), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, ketika ini semua pihak cukup bimbang apabila kerajaan hanya memperuntukan sekitar RM2 bilion bagi tujuan pembelian vaksin.

“Pemberian suntikkan vaksin kepada rakyat adalah merupakan satu langkah terbaik bagi mengatasi masalah penularan wabak COVID-19 di negara ini.

“Nyawa masyarakat perlu diutamakan…kerajaan sepatutnya memberi tumpuan kepada peruntukkan tambahan pembelian vaksin agar rakyat tidak perlu menunggu lama untuk mendapatkannya,” katanya ketika melawat tapak serta mangsa kebakaran di sini semalam.

Shafie Lawat kebakaran. Gambar oleh YB Sarifuddin Hatta Adun Merotai.

Shafie berkata, belanjawan tahun lalu kerajaan meluluskan sebanyak RM300 bilion tetapi hanya sekitar RM2 bilion dibelanjakan untuk atasi masalah COVID-19.

“Selebihnya digunakan tujuan pembangunan. Adakah pembangunan itu lebih penting daripada nyawa manusia pada ketika ini, kerajaan harus memikirkan langkah bagi menyelamatkan nyawa rakyat di negara ini,” katanya.

Dalam perkembangan sama, kerajaan perlu mengambil langkah yang proaktif dalam melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) di sesuatu kawasan.

“Seperti kes di Lembah Klang ramai disahkan positif COVID-19 tetapi kerajaan turut menutup kilang di Perlis yang tiada kena mengena dengan kawasan tersebut,” katanya.

Mengulas ketika beliau mentadbir Sabah, jika berlaku kes contohnya di Pulau Gaya, kerajaan hanya menutup kawasan tersebut sekali gus menyalurkan segera bantuan makanan kepada mangsa di kawasan berkenaan.

“Kita tidak tutup kawasan atau tempat lain, sebagai contoh jika berlakunya di Penampang, Likas. Kawasan yang tidak bergejala kita benarkan mereka beroperasi tetapi dengan pemantauan yang sangat rapi agar pandemik COVID-19 dapat dikawal,” katanya.

Dalam majlis tersebut, Shafie menyampaikan sumbangan peribadi RM1,000 bersama  bakul makanan kepada 84 ketua isi rumah yang terlibat dalam kebakaran.

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles