Tubuh pasukan khas benteras isu minyak masak bersubsidi di Sabah

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) perlu menubuhkan satu pasukan khas  penguatkuasaan berhubung isu  bekalan minyak masak bersubsidi  di Sabah.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuamut, Datuk Masiung Banah berkata beliau mencadangkan agar kerajaan terlibat sama dalam isu ini memandangkan masalah itu tiada berkesudahan di Sabah.

“Sabah menyumbang 70 peratus hasil pengeluaran minyak sawit negara, justeru tidak ada sebab kenapa kita selalu kehabisan bekalan minyak masak bersubsidi,” katanya dalam kenyataan di sini semalam.

Masiung berkata, kerajaan persekutuan menyalurkan peruntukkan RM400 juta setahun kos subsidi minyak masak untuk 60 ribu tan metrik bagi membantu golongan B40 di negara ini.

“Memandangkan KPDNHEP agak bercelaru dalam mengatasi masalah ini. Oleh itu kita mencadangkan agar kerajaan negeri terlibat dalam penguatkuasaan bersapadu di negeri ini,” katanya.

Masiung berkata, kekurangan minyak masak paket bersubsidi di Sabah sekarang terus meruncing menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri menyebabkan peruncit serta pengguna sukar mendapat bekalan di pasaran.

“Harga minyak masak bersubsidi paket berharga sekitar RM2.50 di negeri ini memang sukar didapati sejak bermula bulan Ramadhan lalu.

“Kekurangan bekalan minyak masak bersubsidi ternyata menyukarkan golongan B40, peniaga restoran dan bazar Ramadhan. Mereka terpaksa membeli minyak botol pada harga yang berkali-kali ganda mahalnya,” katanya.