Taman Bukit Tawau, lokasi Larian Hutan Hujan Tropika 2023 pada 26 November ini

KOTA KINABALU: Larian Hutan Hujan Tropika 2023 bertemakan “Lari antara pokok tropika tertinggi di dunia” dijangka berlangsung pada 26 November ini di Taman Bukit Tawau.

Kemuncak perlumbaan ikonik ini ialah peluang untuk peserta berlari di celah-celah pokok Meranti Kuning yang menjulang tinggi (Shorea faguetiana), terkenal sebagai antara pokok tropika tertinggi di dunia.

Taman Bukit Tawau dengan bangganya menjadi tuan rumah bagi pokok Meranti Kuning kedua tertinggi, berdiri pada ketinggian yang mengagumkan iaitu 99.2 meter, setakat 2019.

Mengumumkan demikian pada sidang media di Le Meridien di sini semalam, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew berkata kira-kira 250 peserta telah mendaftarkan diri mereka, dan mereka bukan sahaja dari Malaysia kerana beberapa pelari dari pelbagai bahagian dunia, termasuk Kenya, Australia, Kanada, Jepun, Indonesia dan Singapura.

Perlumbaan ini, tambahnya, juga akan menyaksikan kepulangan pelari terbaik dari Tropical Rainforest Run 2019, termasuk Walter Herman, Sapirin Sumping, Milton bin Amat, Daved Simpat, Sinapilin Sarawi, Satriana Sahilin, Adelinah Lintanga, Jusery bin Gani, Ruston Masri, Guianus Salagan, Jassica binti Lintanga, dan Kona Liaw.

Christina berkata laluan sejauh 21km membawa peserta melalui denai Gunung Lucia yang mencabar, mencapai ketinggian 800 meter. Gunung Lucia berdiri dengan bangga di antara tiga gunung berapi yang telah pupus di Taman Bukit Tawau, di samping Gunung Magdalena dan Gunung Maria.

Untuk laluan ini, terdapat empat kategori utama untuk peserta iaitu Lelaki Terbuka, Wanita Terbuka, Lelaki Veteran (berumur 40 tahun ke atas), dan Wanita Veteran (berumur 35 tahun ke atas).

Menurut Liew, larian denai sejauh 6km itu membawa peserta di sepanjang laluan mata air panas belerang di mana mata air panas itu terkenal dengan air berwarna biru kehijauan, disebabkan oleh mineral yang ada.

Setiap peserta layak menerima kemeja-T larian, bib perlumbaan, pingat penamat, dan e-sijil digital, serta hadiah wang tunai dan baucar yang menarik bernilai lebih RM50,000 menanti peserta.