SKMM Perlu Ambil Tindakan Kepada Pemilik Laman Facebook ‘Sabah Online’ – Khairuddin

KOTA KINABALU: Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) perlu mengambil tindakan terhadap Laman Facebook ‘SABAH ONLINE’ berikutan menyebar arahan Whatsapp palsu sekali gus memfitnah Presiden Parti Warisan (WARISAN), Datuk Seri Mohd Shafie Afdal.

Ketua Penerangan Wira WARISAN, Khairuddin Daud berkata, whatsapp tersebut telah disebarkan secara meluas dilihat boleh mengugat keharmonian sekali gus memberi imej buruk kepada Parti WARISAN.

Katanya, paparan whatsapp dalam laman Facebook rasmi ‘Sabah Online’ itu seolah-olah dilihat ingin menjatuhkan kedudukan parti serta Presiden WARISAN.

“Secara terang dalam paparan  status Facebook ‘Sabah Online’ menyatakan beberapa arahan telah dikeluarkan termasuk daripada Presiden Datuk Seri Mohd Shafie Afdal agar cybertropper atau bloggers agar tidak menyerang pemimpin Barisan Nasional (BN).

“Dalam paparan Facebook itu memaparkan arahan agar dapat membantu BN untuk menyerang Gabungan Rakyat Sabah (GRS), tetapi jangan terlalu menonjol pada netizen.

“Saya melihat arahan tersebut dikeluarkan kepada semua Ketua Penerangan Bahagian WARISAN, Bloggers, Aktivis agar memperbanyakkan serangan kepada GRS berkaitan isu Jalan Raya, Elektrik dan Air yang berlaku ketika ini,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Khairuddin berkata, apabila membuat pemeriksaan lanjut hantaran berkenaan serta arahan tersebut adalah tidak benar sekali gus tiada arahan seumpama itu dikeluarkan oleh mana-mana pucuk pimpinan Parti WARISAN.

“Sebagai ahli parti, posting ini dilihat boleh mengugat keharmonian disampimg  memberi imej buruk kepada Parti WARISAN serta Presidennya, Datuk Seri Mohd Shafie Afdal.

“Kita pohon agar SKMM mengambil tindakan kepada pemilik Page ‘Sabah Online’ agar tidak perkara ini tidak berlaku di masa depan,” katanya.