Sabah destinasi sehenti penjagaan kesihatan rantau Asia Tenggara

KOTA KINABALU: Sabah ialah destinasi sehenti yang ideal untuk perjalanan, penjagaan kesihatan dan kesejahteraan, dengan akses penerbangan terus dari bandar-bandar utama di rantau Asia Tenggara.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew berkata dengan infrastruktur perubatan dan penjagaan kesihatan termaju yang kami gunakan, Sabah berada di landasan yang betul untuk menjadi destinasi pilihan untuk Pelancongan Perubatan di rantau ini.

“Sabah mempunyai kemudahan dan perkhidmatan perubatan dan penjagaan kesihatan bertaraf dunia yang setanding dengan yang terbaik di ASEAN.

“Hospital swasta di Sabah seperti Gleneagles Kota Kinabalu, Hospital Pakar KPJ Sabah dan Pusat Perubatan Jesselton menawarkan rangkaian penuh perkhidmatan perubatan dan pembedahan serta perkhidmatan penjagaan kesihatan,” katanya ketika merasmikan Persidangan Kongres Ilmiah Tahunan Ke-34 Masyarakat Ongkologi Malaysia di sini, malam tadi.

Beliau berkata berdasarkan statistik Pelancongan Kesihatan daripada Hospital Pakar KPJ Sabah, terdapat peningkatan dalam bilangan pesakit asing sebanyak 20.1 peratus pada Suku Ketiga 2023 berbanding Suku Ketiga 2022.

Katanya, begitu juga, hasil yang dijana daripada penyediaan perkhidmatan perubatan dan kesihatan kepada pesakit ini telah mencatatkan peningkatan sebanyak 2.5 peratus dalam tempoh yang sama.

“Saya difahamkan bahawa pesakit dari negara jiran (Indonesia) sedang mendapatkan rawatan kardiologi intervensi (contoh, Angioplasti) dan pembedahan ortopedik, antara lain, di Hospital Pakar KPJ Sabah,” katanya.

Christina berkata bagi Hospital Gleneagles Kota Kinabalu, ia mempunyai penjagaan kesihatan bertaraf dunia yang dipercayai di peringkat global, berdasarkan akreditasi Persatuan Kualiti Kesihatan Malaysia (MSQH).

“Saya dimaklumkan bahawa jumlah lawatan A&E (iaitu Kemalangan dan Kecemasan) ke hospital oleh pelancong antarabangsa antara Januari dan September tahun ini meningkat dua kali ganda, berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

“Ini disebabkan penyambungan semula penerbangan berjadual terus dari China, Hong Kong, Korea dan Singapura,” kata Christina.