Rakyat Sabah skeptikal dengan isu Ambalat dan Wisma Putra disaran beri taklimat segera kepada ADUN-ADUN Sabah – Yong Teck Lee

KOTA KINABALU: Kerajaan Persekutuan perlu memahami kenapa rakyat Sabah begitu skeptikal dengan isu Ambalat kerana sebelum ini Sabah kehilangan medan minyak di Wilayah Maritim Blok L&M seluas dua juta ekar kepada negara jiran lain pada tahun 2010.

Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee berkata pada masa itu, media Malaysia melaporkan bahawa penyelesaian isu L&M adalah sebagai pertukaran untuk Brunei menyelesaikan “Tuntutan Limbang” (di Sarawak) tetapi penegasan ini kemudiannya dinafikan oleh Negara Brunei.

“Rakyat Sabah kini mahukan pengesahan fakta dan kebenaran daripada hanya menerima apa sahaja kenyataan rasmi daripada Kerajaan Persekutuan.

“Yang relevan, adalah Wilayah Maritim Malaysia selepas kemenangan Malaysia di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (Mahkamah Dunia) berhubung kes Pulau Ligitan/Sipadan pada 2002. Adakah kuasa penuh penghakiman ICJ telah dihormati di Sulawesi ini Perjanjian Laut antara Malaysia dan Indonesia?,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Pada masa sama, Yong mengalu-alukan jemputan Timbalan Menteri Luar, Datuk Mohamad Alamin, kepada sesiapa yang mempunyai pertanyaan mengenai perjanjian di Laut Sulawesi antara Malaysia dan Indonesia, untuk meminta penjelasan daripada Kementeriannya.

Katanya Mohamad mendedahkan bahawa Perdana Menteri dan Presiden Indonesia telah menandatangani perjanjian mengenai Laut Sulawesi (ke Selatan Tawau) pada 8 Jun tahun ini semasa Presiden Indonesia melawat Malaysia.

Sebagai respon kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tungku Assafal Alian, yang bercakap mengenai isu itu di Persidangan Dewan Undangan Negeri Sabah yang lalu,  Yong berkata sebagai Timbalan Menteri Luar, Mohamad menyatakan bahawa Kementeriannya (Wisma Putra) bersedia untuk menjelaskan dan orang ramai tidak harus membuat spekulasi mengenai perkara yang telah menjadi isu hangat di media sosial.

Beliau berkata, sama seperti Menteri Undang-undang (Datuk Azalina Othman Said) yang telah memberi taklimat kepada ahli Dewan Undangan Negeri Sabah mengenai kes timbang tara tuntutan Sulu, Wisma Putra juga harus segera memberi taklimat kepada ahli Dewan Undangan Negeri Sabah mengenai isu Laut Sulawesi dan Ambalat.

Semalam, Kementerian Luar menyifatkan dakwaan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tungku, Assaffal Alian berhubung isu Triti Laut Sulawesi sebagai bersifat fitnah.

Malahan Mohamad Alamin meminta wakil rakyat di Sabah itu agar segera memperbetulkan balik kenyataan dibuatnya itu kerana jelas mengelirukan.

Assaffal pada persidangan DUN Sabah pada 10 Ogos lalu, mendakwa Kerajaan Persekutuan membuat keputusan bagi pihak kerajaan Sabah dengan menyerahkan sempadan Ambalat kepada Indonesia.

Dakwanya, itu di antara kesilapan dilakukan kerajaan negeri apabila tidak memperhalusi isu terbabit sehingga merugikan Sabah.