26 C
Kota Kinabalu
Friday, March 24, 2023

Moratorium automatik 6 bulan tak kira B40, M40, T20

KUALA LUMPUR: Moratorium automatik selama enam bulan akan diberikan kepada semua peminjam individu dan usahawan mikro untuk pinjaman bank, tanpa mengira kelas masyarakat.

Permohonan boleh dibuat bermula 7 Julai nanti.

Tiada lagi syarat pengurangan pendapatan, semakan kehilangan pekerjaan atau dokumentasi perlu dikemukakan, sebaliknya, pemohon hanya perlu memohon dan menandatangani perjanjian pindaan syarat-syarat pinjaman berkaitan.

“Sukacita saya umumkan, dengan kerjasama pihak bank, moratorium enam bulan akan diberikan kepada semua peminjam individu, sama ada dari golongan B40, M40 atau T20, dan usahawan mikro.

“Tiada lagi syarat seperti pengurangan pendapatan, tiada semakan sama ada anda telah hilang pekerjaan dan tiada lagi dokumentasi yang perlu dikemukakan untuk permohonan.

“Anda cuma perlu memohon dan kelulusan akan diberikan secara automatik,” kata Perdana Menteri Muhyiddin Yassin semasa semasa mengumumkan bantuan Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih) berjumlah RM150 bilion.

Bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) pula, kemudahan moratorium adalah tertakluk kepada semakan dan kelulusan pihak bank.

 

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles