MAHB bentang pelan tindakan naik taraf dan pembangunan KKIA kepada Christina

KOTA KINABALU: Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) membentangkan pelan tindakan menaik taraf dan pembangunan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA), Terminal 1 kepada Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew.

MAHB, sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC), ialah salah satu kumpulan pengendali lapangan terbang terbesar di dunia, menguruskan 39 lapangan terbang di seluruh negara.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan MAHB Mohamed Rastam Shahrom membuat pembentangan pelan tindakan itu semasa kunjungan hormat delegasi enam anggota yang diketuai beliau pada Selasa lepas.

Semasa memberi taklimat kepada menteri mengenai Pelan Induk Pembangunan Lapangan Terbang, beliau menggariskan usaha berterusan pelan itu untuk memodenkan dan meningkatkan kemudahan sedia ada serta rancangan pembangunan jangka panjang untuk menangani peningkatan jumlah penumpang.

“Kami (MAHB) komited kepada Pelan Induk kami untuk KKIA, yang telah direka untuk memastikan pengembangan lapangan terbang yang berterusan seiring dengan ramalan pertumbuhan jumlah penumpang dalam jangka panjang.

“MAHB kini memacu beberapa inisiatif untuk mengoptimumkan kecekapan operasi lapangan terbang. Kami bermula pada Disember 2023, dan akan menghantar pakej secara berperingkat untuk disiapkan dalam tahun ini,” kata Mohamed kepada menteri itu.

Menurutnya ini termasuk penambahbaikan suasana lapangan terbang dengan memodenkan dan menghidupkan semula penumpang utama
titik sentuh di KKIA, seperti meningkatkan kualiti udara dan standard suhu, menguatkan sistem PA untuk komunikasi yang dipertingkatkan, membaik pulih surau dan kemudahan tandas, mengoptimumkan susunan tempat duduk, meningkatkan tawaran F&B, dan menambah baik perkhidmatan troli dan kereta untuk keselesaan dan kemudahan penumpang.

“Kami telah menyelesaikan Fasa Satu pengubahsuaian tempat duduk penumpang, dan menambah 250 troli pada penghujung tahun lepas. Dalam tempoh sembilan bulan akan datang, kami akan menyiapkan kerja-kerja baik pulih 52 tandas sedia ada (26 lelaki dan 26 perempuan), dan surau juga. , selain daripada penebat berwarna untuk mengurangkan haba,” kata Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan itu.

Selain itu, Mohamed berkata, beberapa penambahbaikan infrastruktur lapangan terbang juga sedang dijalankan, menjurus kepada kecekapan dan fungsi yang lebih baik.

Katanya, ini termasuk kerja-kerja menaik taraf landasan lapangan terbang dan laluan teksi, membaik pulih penyejuk penyaman udara, mengukuhkan ketersambungan Wi-Fi, membaiki jambatan menaiki penumpang (PBB) sedia ada dan memasang yang baharu, menambah baik kemudahan daftar masuk, dan mengukuhkan pagar keselamatan dan Sistem Kamera Litar Tertutup (CCTV).

“Saya gembira mendengar berita gembira ini daripada MAHB hari ini. Ia adalah berita yang ditunggu-tunggu. Saya berterima kasih kepada mereka kerana mengambil langkah menaik taraf dan rancangan pembangunan untuk menangani isu-isu sekitar KKIA.

“Saya dimaklumkan oleh Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan bahawa MAHB melakukan pelaburan sebanyak RM45 juta untuk melaksanakan inisiatif tersebut, dengan mandat yang jelas untuk menyelesaikannya sebelum akhir 2024.

“Langkah menggalakkan ini adalah berita baik untuk rakyat Sabah yang layak mendapat lapangan terbang antarabangsa yang dinaik taraf, menjadi yang kedua paling sibuk di negara ini.

“Secara kolektif, inisiatif tersebut untuk mengoptimumkan tahap kecekapan operasi lapangan terbang itu dijangka segera meningkatkan kapasiti KKIA sebanyak satu juta penumpang setahun (mppa), daripada 9 mppa sekarang kepada 10 mmpa,” kata Liew.