MAFI pantau kesan krisis Russia-Ukraine terhadap agromakanan negara

HULU SELANGOR: Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) akan memantau kesan krisis antara Russia dan Ukraine terhadap sektor agromakanan negara.

Menterinya, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee berkata, ini kerana Malaysia mempunyai kebergantungan terhadap barangan dikeluarkan negara terbabit dan sebarang krisis sudah tentu mengakibatkan kesan besar terhadap industri agromakanan.

Beliau berkata, jika krisis itu berpanjangan, kerajaan tidak menolak untuk melaksanakan langkah alternatif termasuk menggalakkan penggunaan baja organik dalam sektor pertanian bagi menggantikan baja kimia.

Ini katanya, selepas mengambil kira bahawa Russia antara pengeluar baja utama dunia.

“Kami akan meneliti perkara itu, malah kami sudah mempromosikan penggunaan baja organik di samping baja kimia yang ada.

“Industri baja organik juga berkembang di negara ini dan mampu mengeluarkan pelbagai jenama untuk kegunaan dalam sektor pertanian,” katanya kepada pemberita selepas melawat ladang penternak ayam penelur dan ayam pedaging di sini hari ini.

Ronald juga berpendapat kenaikan harga makanan haiwan ternakan yang menjejaskan pengeluaran ayam dan telur baru-baru ini menonjolkan keperluan Malaysia untuk memiliki dasar baharu iaitu menggalakkan penanaman jagung dalam industri pertanian.

Beliau berkata, ini langkah jangka panjang bagi mengurangkan kebergantungan negara terhadap pengimportan makanan haiwan ternakan dari luar seperti Argentina dan Brazil.

Ketika ini, kerajaan memberikan subsidi RM528.52 juta kepada industri ternakan ayam bagi membantu pengusaha menanggung kos pengeluaran susulan peningkatan harga makanan haiwan ternakan itu.

“Subsidi ini akan diberi untuk tempoh empat bulan dan selepas itu, kerajaan akan kaji sama ada ia disambung atau dihentikan,” katanya.

Pengumuman pemberian subsidi pada awal Februari itu adalah sebanyak 60 sen bagi setiap kilogram kepada penternak ayam pedaging serta lima sen sebiji kepada pengeluar telur dan permohonan untuk mendapatkannya dibuka mulai hari ini hingga 6 Jun depan.