Lebih 5,000 penduduk pekan Kunak terima vaksin secara ‘walk In’

KUNAK (Bernama): Sebanyak 5,670 penduduk Pekan Kunak diberikan suntikan vaksin Pfizer-BionNTech dalam program vaksinasi secara ‘walk-in’ yang dilaksanakan oleh Pejabat Kesihatan Daerah Kunak sejak 8 Jun lepas hingga semalam.

Pegawai Kesihatan Daerah Kunak Dr Izaidi Salman Yazid berkata jumla suntikan vaksin yang diberikan menerusi program vaksinasi tanpa pendaftaran awal di Dewan Masyarakat Sri Kunak itu menghampiri sasaran 6,000 daripada 12,142 pendudukan kawasan berkenaan.

“Kita menerima sambutan positif daripada penduduk. Pada hari pertama program ini dilaksanakan, jumlah yang datang untuk mendapatkan vaksinasi hanya 200 individu.

“Bagaimanapun, setiap hari angka itu meningkat, contohnya semalam sebanyak 804 penduduk hadir untuk menerima suntikan berikutan program tersebut akan berakhir hari ini,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Katanya, hampir 80 peratus daripada penduduk yang hadir mendapatkan vaksinasi tidak mendaftar menerusi aplikasi MySejahtera.

Menurut Dr Izaidi Salman, pihaknya juga merancang untuk mengendalikan vaksinasi bagi penduduk di kawasan pedalaman yang berdepan isu pengangkutan untuk ke pusat pemberian vaksin (PPV).

“Pada satu tahap nanti, kita akan masuk ke kampung-kampung yang jauh di pedalaman dan kita sudah pun mengenal pasti beberapa dewan untuk dijadikan PPV sementara misalnya di Mukim Madai, di Mukim Pangi dan kawasan Tawau ada, selain Semporna,” katanya.

Selain itu, pihaknya turut berterima kasih dengan Pejabat Daerah Kunak, Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat melalui Agen Kesihatan Komuniti dan Jabatan Penerangan dalam membantu membuat hebahan memastikan penduduk hadir untuk untuk mendapat suntikan.

Sementara itu, seorang warga emas Maimunah Akih, 60, walaupun sukar bergerak akibat lumpuh, namun ia bukan penghalang untuknya mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 seperti disarankan kerajaan, apatah lagi berasa golongan warga emas berisiko dan mudah dijangkiti.

Sabahnewstoday