Khairy minta dinilai atas gerak kerja sebagai Menteri Kesihatan daripada UMNO

KUALA LUMPUR: Keputusan melaksanakan prosedur operasi standard (SOP) Pencegahan COVID-19 Bagi Pelaksanaan Pilihan Raya Umum (PRU) Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka Ke-15 lepas, bukan usaha membelakangi atau melemahkan UMNO, kata Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata keputusan itu juga mencerminkan menteri-menteri daripada UMNO mampu melaksanakan tugas mereka dengan baik, termasuk tugasnya sebagai Menteri Kesihatan yang terlibat dalam pengurusan pandemik itu.

Menteri Kesihatan itu menegaskan, keputusan yang dibuat adalah bagi melindungi rakyat, jentera pilihan raya dan kepimpinan semua parti yang terlibat daripada dijangkiti COVID-19, selain mengelakkan berlaku kenaikan mendadak kes positif wabak itu seperti yang berlaku selepas PRN Sabah tahun lepas.

“PRN Sabah ketika itu tiada vaksin dan pematuhan SOP yang sangat longgar, kes meningkat mendadak. Kita nak elak ia berlaku semula, saya terpaksa ketatkan SOP dan tegas. Siapa yang langgar SOP kita ambil tindakan dan saya tak rasa ia membelakangkan parti.

Saya laksanakan tugas sebagai Menteri Kesihatan yang mewakili UMNO. Saya mahu mereka (rakyat) melihat menteri (daripada) UMNO ini, sekurang-kurangnya menjalankan tugas dengan baik. Itu yang sepatutnya saya dinilai daripada segi gerak kerja saya (sebagai menteri),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi panel jemputan program wawancara khas “Dilema COVID dan Politik” yang disiarkan secara langsung di Facebook UMNO Online, malam ini.

Pada PRN Melaka, Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh masing-masing dikompaun RM10,000 melanggar SOP PRN dengan menjalankan aktiviti kempen ziarah rumah ke rumah serta tidak memakai pelitup muka.

— BERNAMA