Kerajaan negeri perihatin memperkasakan belia di Sabah

KOTA KINABALU: Kerajaan negrri memperuntukkan sebanyak RM95.89 juta bagi memberi tumpuan kepada pelbagai inisiatif pembangunan belia, terutamanya dalam program peningkatan kemahiran dan latihan semula.

Ketua Menteri, Datuk Hajiji Noor berkata, peruntukkan itu disalurkan kepada Kementerian Belia dan Sulan Sabah bagi mewujudkan  kebolehpasaran serta padanan bakat pekerjaan bagi melahirkan golongan belia yang berdaya saing di negeri ini.

“Kerajaan akan meneruskan pemberian peruntukan sebanyak RM5 juta kepada persatuan belia sebagai dana permulaan untuk pelaksanaan program sebagai tambahan kepada RM10 juta.

“ini juga diperuntukkan untuk Program Skim Jaya Usahawan Belia Sabah (SYABAS), satu inisiatif baharu untuk membantu usahawan belia memulihkan perniagaan mereka yang terjejas oleh pandemik Covid-19.

“Selain itu, Kerajaan Negeri juga akan melaksanakan Program Felo Belia Sabah Maju Jaya (SMJ) dan Program Inkubator Kepimpinan Belia Sabah (IKeBS) yang akan menyaksikan penglibatan pelbagai agensi seperti Kementerian Belia dan Sukan, Sekretariat Hala Tuju SMJ, Institut Kerjasama Kerajaan dan Rakyat (IKRAR) serta Majlis Belia Sabah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Perhimpunan Agung Tahunan (MPAT) Majlis Belia Sabah ke-24 secara maya di sini hari ini.

Hajiji berkata, Kerajaan juga akan memberi tumpuan kepada menangani masalah sosial dalam kalangan belia dengan mempertingkatkan kepimpinan belia dan program kesukarelawanan, memupuk semangat patriotik serta menggalakkan gaya hidup sihat dan aktif.

Sementara itu, Hajiji berharap, Majlis Belia Sabah dan badan gabungannya dapat menjadi suara kepada dasar, agenda dan inisiatif kerajaan, agar dapat disampaikan kepada rakyat.

“Sebagai generasi masa depan, agenda pembangunan belia perlu dilaksanakan dengan berpandukan bantuan semasa dan cabaran mendatang,” katanya.

Hajiji yang juga penaung Majlis Belia Sabah memuji Majlis Belia Sabah atas inisiatif Dapur Belia yang bukan saja bertindak sebagai program kemanusiaan untuk membantu meringankan beban yang dihadapi golongan rentan tetapi juga pemangkin buat anak muda terlibat dalam aktiviti sukarelawan.

Beliau menggesa golongan belia untuk mengambil bahagian secara proaktif dalam pembangunan negara.

“Anda semua penting kerana anda akan menjadi masa depan kami yang akan mempunyai kuasa, idea, semangat dan keberanian untuk membawa perubahan kepada kebaikan,” katanya.