Keperluan mendesak tangani kesukaran penduduk SFI jalani kehidupan bergelap gelita, tanpa bekalan air bersih – Jeffrey Nor

KOTA KINABALU : Isu membabitkan 2,000 penduduk Sabah Forest Industries (SFI) tidak mempunyai bekalan elektrik dan air sejak enam bulan lalu perlu diselesaikan dalam tempoh terdekat.

Pengarah Jabatan Pilihan Raya UMNO Negeri Sabah, Jeffrey Nor Mohamed berkata, apa juga masalah teknikal berlaku di SFI Sipitang ini pihak kerajaan harus bertanggungjawab melakukan sesuatu bagi menjamin kehidupan mereka.

Keperluan mendesak tangani kesukaran penduduk SFI jalani kehidupan bergelap gelita, tanpa bekalan air bersih.

Katanya, lebih mendukacitakan terdapat beberapa tadika di SFI  ini masih beroperasi sekali gus  belajar dalam keadaan gelap serta tidak mempunyai bekalan elektrik dan air sejak sekian lamanya.

“Bagaimanakah penerimaan pembelajaraan anak-anak kecil ini untuk mendapatkan pendidikan awal dengan tanpa kemudahan asas tersebut.

“Di mana erti perikemanusian yang dilaungkan kepimpinan negeri Sabah yang sanggup melihat anak-anak kecil ini diperlakukan sedemikian rupa.

Keperluan mendesak tangani kesukaran penduduk SFI jalani kehidupan bergelap gelita, tanpa bekalan air bersih.

“Saya menerima banyak laporan berkaitan keadaan bekalan elektrik dan air ini dipotong. Saya tidak melihat atau mendengar Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor turun melihat sendiri keadaan di SFI ini,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Jeffrey Nor merupakan Ketua Bahagian UMNO Putatan berkata sampai bila rakyat SFI ini harus menunggu agar segala masalah ini dapat diselesaikan segera.

“Isu penduduk bekas pekerja SFI  Sipitang, apa yang saya perkatakan, kita lemah dalam program pemindahan atau menempatkan ke penempatan baru bagi rakyat Sabah. 

“Isu seperti ini, contoh terdekat ialah penduduk di rumah Pangsa di Tanjung Aru, sehingga kini belum ada penyelesaian,” katanya.