Keadaan Sabah adalah sangat berbeza – Hajiji

KOTA KINABALU: Landskap politik di Sabah adalah unik sekali gus mengekalkan parti komponen Gabungan Rakyat Sabah (GRS) terus bersatu.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor mengulangi bahawa semua pihak dalam GRS secara kolektif  bersetuju untuk melengkapkan penggal lima tahun sebagai Kerajaan Negeri.

Hajiji yang juga Pengerusi GRS menerima bahawa kenyataan Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin yang menyatakan kesediaan partinya untuk menghadapi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada pilihan raya akan datang adalah sebagai tindak balas kepada kenyataan Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada hari Sabtu.

Hajiji yang juga Ketua Bersatu Sabah berkata, kenyataan Muhyiddin itu berdasarkan kenyataan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bahawa UMNO akan mempertahankan dan tidak berkompromi terhadap kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dimenangi parti itu pada pilihan raya umum lalu.

“Tetapi dalam konteks politik Sabah, ia sangat unik di sini. Ia adalah keadaan yang berbeza (berbanding di Semenanjung Malaysia).

“Bagi kita di Sabah, kita akan berbincang dengan semua parti komponen dalam GRS dengan bijak dan mencapai jalan penyelesaian terbaik untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Malah Muhyiddin mengakui keunikan landskap politik Sabah dan telah menyatakan bahawa beliau akan menyerahkan perkara itu kepada GRS untuk dibincangkan.

“Yang penting adalah sejak awal kita menyatakan kita akan bekerjasama dan untuk menghormati amanah yang diberikan kepada kita oleh rakyat untuk memerintah.

“Ada banyak kerja yang kita harus lakukan, untuk melaksanakan agenda pembangunan kita termasuk mengurus pandemik Covid-19 dan pada masa yang sama, meneruskan pemulihan ekonomi.

“Ketepikan politik dan biarkan kita fokus,” katanya.

Bung, yang juga Timbalan Ketua Menteri dilaporkan berkata UMNO Sabah bersedia untuk menghadapi bukan sahaja Bersatu tetapi mana-mana parti dalam GRS pada pilihan raya akan datang dan bahawa Umno akan bertanding di semua kerusi yang mereka menangi termasuk yang kalah menerusi kemasukan ke dalam Bersatu.

GRS terdiri daripada Perikatan Nasional (Bersatu, STAR, SAPP, PAS dan Gerakan), Barisan Nasional (UMNO, MCA, MIC, PBRS) dan Parti Bersatu Sabah (PBS).