Kabinet kitar semula – Anwar

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan Kabinet baharu yang dibentuk semalam hanyalah ‘kitaran semula’ Kabinet sebelum ini, yang tidak membawa perubahan diharapkan rakyat.

Ahli Parlimen Port Dickson itu mendakwa, kebanyakan rakyat hampa dengan barisan Kabinet itu yang dikatakan tidak menunjukkan keupayaan dalam menyelesaikan masalah mereka sebelum ini.

Kabinet itu juga didakwa tidak mampu untuk menyuntik semangat baharu dan memberi keyakinan kepada pelabur dari dalam atau luar negara.

“Negara menghadapi krisis akibat COVID-19 yang lebih meruncing dan masalah ekonomi yang menekan rakyat terutama golongan bawahan tetapi langkah yang diambil itu hanya kitaran semula menteri, yang tidak menunjukkan keupayaan menangani masalah ini secara berkesan.

“Apa yang kita harapkan sekarang adalah perubahan, tetapi ini tidak berlaku. Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) memberikan tempoh 100 hari untuk menteri menunjukkan prestasi, namun dalam satu setengah tahun yang lalu, tidak ada kemajuan yang membanggakan,” katanya dalam kenyataan yang disiarkan melalui video di Facebook laporan Berit Harian.

Anwar yang juga Presiden PKR berkata, pembangkang akan terus memantau dan lantang menyuarakan bantahan jika Kabinet baharu itu tidak melaksanakan program yang lebih mantap serta berkesan menangani masalah COVID-19 dan membawa perubahan kepada kehidupan rakyat.