IPG Tawau menang dua kategori inovasi terbaik peringkat kebangsaan 2023

Antara pemenang IPG Tawau menang dua kategori inovasi terbaik peringkat kebangsaan 2023. Gambar IPG Tawau.

TAWAU: Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Tawau diumumkan juara pertandingan bagi kategori pensyarah kumpulan dan pelajar individu dalam Pertandingan Inovasi Pendidikan Kebangsaan (InoPek2023) pada 4 dan 5 April lalu.

Kumpulan inovasi bertajuk “Kids Fun Kit”,  diketuai  Esther Kwe Choi Lean serta Encik Mahmud Ahmad, berjaya memenangi Emas sekali gus dinobatkan sebagai Inovasi Terbaik (Johan) bagi kategori pensyarah kumpulan. 

Manakala bagi kategori pelajar Mohammad Adnan Edmund memenangi Platinum dan muncul sebagai Inovasi Terbaik (Johan) bagi kategori pelajar individu.

Kedua-dua kemenangan ini memberi sumbangan besar selin menjadikan IPG Kampus Tawau sebagai Johan Keseluruhan Inovasi Zon Sabah (InoZonS).

InoPek 2023 bertujuan menggalakkan inovasi dan kreativiti dalam pendidikan, serta menyediakan platform kepada peserta untuk mempamerkan idea dan projek mereka. Pertandingan InoPek ini dibahagikan kepada InoZonS (4 kategori) dan InoT (5 kategori).

Pihak Kampus IPG Tawau berharap kemenangan ini dapat memberi inspirasi kepada warga IPG Kampus Tawau dalam mengembangkan lagi inovasi dan kreativiti dalam pendidikan.