Hasil simposium antarabangsa perlu kepada pembangunan bandar raya pesisir air – Hajiji

KOTA KINABALU: Simposium antarabangsa berkaitan pembangunan dan pengurusan bagi membangunkan bandar raya pesisir air di negara ini.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, simposium ini diharapkan dapat memperkasakan perancangan dan strategi pengurusan lebih berdaya tahan sekali gus bersedia untuk perancangan masa hadapan.

“Pihak berkuasa tempatan memerlukan perancangan pembangunan dan pengurusan bandar raya persisiran air yang komprehensif dan berdaya tahan.

“Beberapa aspek menyeluruh seperti memperkasakan populasi, memperkemaskan infrastruktur, mengoptimumkan sumber sedia ada termasuk elemen budaya dan sejarah, perlu diberi perhatian sewajarnya dalam somposium ini.

“Kita perlu pembangunan yang mampan memenuhi keperluan masyarakat disyaratkan dalam Sustainable Development Goals (SDGs),” katanya di sini hari ini.

Teks ucapannya dibacakan Pembantunya, Datuk Abidin Madingkir.

Hajiji berkata, cabaran lain perlu diambil kira ia itu perubahan iklim, ekonomi, sosial dan pembangunan sebagai pihak berkuasa tempatan, perancang, pemaju dan warga bandaraya.

“Saya berharap semoga simposium ini akan mencapai objektifnya dan menjadi platform yang tepat untuk berkongsi pengalaman dan amalan terbaik serta meneroka peluang baharu untuk kesejahteraan bandaraya kita,” katanya.