GRS dan BN tidak bertembung dalam PRU15 di Sabah – Hajiji

KOTA KINABALU: Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Barisan Nasional tidak akan bertembung sesama sendiri pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRay15) di negeri ini.

Pengerusinya, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, GRS dan BN sudah buat persefahaman bahawa tidak akan berlaku bertanding antara satu sama lain.

“Persefahaman kita iaitu calon GRS bertanding, Barisan Nasional kena sokong dan dimana calon Barisan Nasional bertanding, GRS akan sokong.

“Jadi kita mesti ada satu jajaran atau konsep politik kerana di Sabah ini sudah lama bergaduh-gaduh maka, saya harap tidak perlu lagi berlawan-lawan. GRS dan Barisan Nasional berada dalam satu blok kerajaan.

“Janganlah pasang calon macam-macam kerana dalam pilihan raya ini musuh utama kita ialah pembangkang iaitu Parti Warisan (Warisan) dan Pakatan Harapan (PH),” katanya di sini semalam.

Dalam pada itu, Hajiji berkata, kerjasama antara GRS dan Barisan Nasional yang dibentuk selepas Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah yang lalu terus dihormati.

Sebelum ini, Pengerusi Barisan Nasional Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin menyatakan agihan kerusi antara BN dan GRS adalah 50-50 dan pengumuman calon itu akan dibuat serentak.

Ketika ditanya mengenai senarai calon Hajiji berkata, calon-calon GRS sudah disenarai pendek dan hampir sampai ke peringkat akhir saringan.

“Kita sudah seakan-akan sampai ke senarai akhir kita untuk mengetengahkan calon-calon yang boleh menang dan diterima rakyat.

“Kita mahu calon yang boleh memberi khidmat apabila mereka menang dalam pilihan raya,” katanya.