GRS-BN mahu politik selesaikan masalah pendatang asing di Sabah – Dr Jeffrey

KOTA KINABALU: Semua pemimpin Sabah dari kedua-dua belah pihak kerajaan serta pembangkang mahu menyelesaikan masalah pendatang asing di Sabah.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Dr. Jeffrey Kitingan berkata, sebenarnya semua pemimpin, dengan kerjasama erat pihak penguatkuasa, bekerjasama rapat ketika ini untuk mencari penyelesaian yang boleh dilaksanakan dan boleh diterima bagi masalah itu.

“Bagaimanapun, penyelesaian yang dicadangkan Kementerian Dalam Negeri untuk mengeluarkan dokumen dan menyebutnya sebagai ‘kad warga asing’ nampaknya tidak dapat diterima oleh rakyat Sabah.

“Ini kerana istilah itu boleh disalah tafsir. Kita mesti tepat dalam bahasa yang digunakan.

“Inilah sebabnya, mungkin menamakan dokumen itu sebagai ‘kad pemastautin bukan warganegara’ akan lebih diterima kerana ia akan membezakan pemegang kad ini dengan segera daripada hak-hak warganegara tulen,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Selain itu, Kitingan berkata, Kerajaan Gabungan Rakyat Sabah – Barisan Nasional (GRS-BN) kini sedang mempertimbangkan di luar untuk mengeluarkan IC Sabah – mungkin secara pentadbiran.

Beliau berkata, rakyat Sabah telah lama menyokong pengeluaran kad IC Sabah ini, dan percaya bahawa ia akan membantu ke arah memastikan hak-hak rakyat Sabah dilindungi.

“Kad ini juga akan membantu dalam mengenal pasti rakyat Sabah tulen daripada yang bukan Sabah. Ia mudah untuk dilengkapkan kerana ia hanya bersifat pentadbiran.

“Saya bersetuju dengan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin bahawa kita memerlukan kemahuan politik untuk menyelesaikan masalah kita, khususnya masalah pendatang asing yang kita hadapi di negeri ini.

“Kami sedang melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan perkara ini mengikut kemampuan kami sendiri, dan kami berharap Puterajaya mempunyai kemahuan politik untuk menyokong aspirasi Sabah,” katanya.