Delegasi UMS adakan kunjungan hormat terhadap Pengarah JTU Sabah

KOTA KINABALU: Delegasi dari Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mengadakan kunjungan hormat kepada Pengarah Jabatan Tanah dan Ukur (JTU) Sabah Datuk Sr. Bernard Liew Chau Min sebagai usaha meningkatkan hubungan universiti dengan jabatan-jabatan kerajaan dan agensi di peringkat negeri.

Menurut kenyataan UMS, kunjungan delegasi UMS yang diketuai oleh Penolong Naib Canselor (Strategik) Prof. Dr. Mohammad Saffree Jeffree antara lain bertujuan untuk meningkatkan kerjasama dalam bidang-bidang berkaitan bagi menjadikan UMS sebagai rakan strategik yang sentiasa siap siaga menggunakan kepakaran yang ada dalam menjayakan agenda pembangunan negeri Sabah.

“Selain memberi maklum balas mengenai perkembangan UMS, sesi kunjungan ini juga adalah medium terbaik UMS untuk menyampaikan hasrat universiti dalam memaksimumkan impak ilmunya kepada para penduduk negeri ini khasnya kepada komuniti luar bandar.

“Beberapa cadangan pembangunan tanah untuk tujuan mengintegrasikan pembangunan ilmu yang memberi manfaat kepada komuniti di luar bandar merupakan antara hal yang dibincangkan,” menurut kenyataan tersebut.

Kenyataan itu turut menyebut, kunjungan hormat di Wisma Tanah dan Ukur itu turut membincangkan mengenai cadangan kerjasama dalam bidang latihan dan pembangunan kerjaya khasnya kakitangan perkhidmatan awam negeri yang boleh dilaksanakan dengan UMS sebagai salah satu universiti awam yang didirikan di negeri Sabah.