DBKK bersihkan 2 tan sampah akibat air pasang di Pantai Tanjung lipat malam tadi

KOTA KINABALU: Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) bertindak segera melaksanakan pembersihan sampah akibat hujan lebat dan air pasang di sekitar kawasan Pantai Tanjung Lipat malam tadi.

Menurut kenyataan dalam laman Facebook rasmi DBKK hari ini memaklumkan kerja-kerja pembersihan sampah dilaksanakan dengan kadar segera bagi menjaga aspek kebersihan di kawasan terbabit.

Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal (JPSP) dan Jabatan Landskap (JL) DBKK  mengambil langkah pantas bagi membersihkan kawasan tersebut.

“Kerja-kerja pembersihan ini melibatkan kekuatan anggota Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal (JPSP), DBKK membabitkan 60 orang petugas kebersihan bermula seawal jam 4.00 pagi dan diteruskan sehingga sekarang.

“Sebanyak dua tan sampah berjaya dibersihkan. Di samping itu, anggota daripada Jabatan Landskap (JL), DBKK juga turut turun padang yang merangkumi lapan lapan orang anggota Unit Pokok mengendalikan pokok tumbang, di sekitar ibu negeri,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Taman Awam Teluk Likas (TATL) dan Pantai Tanjung Lipat Kota Kinabalu merupakan salah satu taman tumpuan orang awam di bandar raya Kota Kinabalu.

Aspek kebersihan dan keselamatan di kawasan tersebut adalah tanggungjawab kita bersama.

“DBKK menyeru kepada seluruh warga bandar raya Kota Kinabalu untuk sentiasa bekerjasama bagi menjaga kebersihan dan mengamalkan cara pembuangan sampah yang betul demi Kesejahteraan  bandar raya Kota Kinabalu yang tercinta,” katanya.