COVID: RM1.5 juta bantuan makanan buat pelajar Sabah terjejas

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah memperuntukkan RM1.5 juta untuk pemberian bantuan ihsan makanan kepada pelajar Sabah yang terkesan akibat penularan COVID-19 di seluruh negara, kata Menteri Tugas-Tugas Khas Sabah Datuk Mohd Arifin Mohd Arif.

Beliau berkata bantuan Ihsan Makanan Pelajar Terjejas COVID-19 (IMPAC) itu disasarkan kepada 5,000 pemohon terawal yang sedang melanjutkan pengajian di universiti, kolej komuniti, maktab perguruan, sekolah agama, madrasah dan institusi pendidikan lain.

Katanya menerusi bantuan itu RM300 akan diperuntukkan kepada setiap pelajar berkenaan yang akan disalurkan kepada institusi pengajian tinggi terlibat bagi membiayai pembelian makanan kepadamereka.

Mohd Arifin berkata bantuan ini akan diagihkan sebaik sahaja pejabatnya menerima pengesahan status pelajar yang memohon daripada pihak hal ehwal pelajar universiti atau institusi pengajian terbabit, dan pelajar yang berminat boleh memohon melalui laman web: mttk.sabah.gov.my atau hubungi talian 088-369872 atau 088-369890.

Beliau berkata bantuan IMPAC yang dilaksanakan pada Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 mendapat sambutan yang amat baik dengan 3,839 pelajar daripada 72 institusi pengajian tinggi di seluruh Malaysia memohon, justeru kerajaan negeri membuat keputusan untuk meneruskan bantuan itu.

— BERNAMA