Cadangan ‘Pembentukan Perikatan Borneo’ strategi perkukuhkan kuasa autonomi Sabah dan Sarawak

TAWAU: Cadangan pembentukan Perikatan Borneo (Bornean Alliance) dilihat mampu menarik minat ahli politik di Sabah dan Sarawak menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) akan datang.

Ahli Dewan Undangan negeri (ADUN) Sri Tanjong Justin Wong Yung Bin berkata cadangan kemukakan Parti Warisan (WARISAN) serta Parti Sarawak Bersatu (PSB) sangat bertepatan ketika ini.

“Walaupun kerjasama itu hanya perbincangan awal tetapi ia pasti akan mendapat sokongan ramai pihak yang mahukan kedua-dua negeri ini agar bersatu.

“Dengan kerjasama itu, sudah pasti potensi untuk kedua-dua negeri borneo mendapatkan lebih banyak kuasa autonomi dan peruntukan daripada persekutuan akan tercapai,” katanya dalam kenyataannya di sini semalam.

Katanya, Perikatan Borneo dilihat akan memberi harapan baharu kepada rakyat di kedua-dua negeri untuk pembangunan yang lebih baik pada masa akan datang.

“Kita juga menyedari rakyat sudah mula bosan dengan politik dari Semenanjung terutamanya insiden ‘Langkah Sheraton’ mengakibatkan berlakunya kemelut politik yang berpanjangan.

“Negara kini menemui jalan buntu untuk memulihkan keadaan politik dan memerlukan pemimpin baharu yang adil serta tanpa rasuah untuk memimpin Malaysia,” katanya.

Menurutnya, kedua-dua negeri borneo seperti saudara kandung sebelum pembentukan Malaysia dan perlunya menjadi satu kuasa yang kuat pada masa akan datang.

“Kerjasama yang bakal terbentuk itu nanti sudah pasti akan membentuk satu pentadbiran yang lebih kuat dan digeruni oleh pemimpin di Semenanjung.

“Pindaan Perkara 1(2) Perlembagaan Persekutuan menandakan permulaan baharu bagi Sarawak dan Sabah dari segi penyusunan semula status wilayah.