Boleh tukar nama bapa pada dokumen pengenalan diri – JPN

KUALA LUMPUR: Pembetulan maklumat dalam dokumen kelahiran sama ada dalam sijil atau kad pengenalan boleh dimohon jika ada maklumat tidak tepat atau meragukan pada dokumen berkenaan.

Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) berkata, pemohon yang ingin melakukan pembetulan sama ada nama atau tarikh dan tempat kelahiran perlu mengemukakan dokumen sokongan bagi membuktikan berlaku kesilapan fakta dalam pendaftaran sebelum ini untuk dipertimbangkan jabatan itu.

Bagaimanapun, JPN berkata, sebarang perubahan maklumat dalam dokumen pengenalan dikhuatiri akan memberi kesan kepada pemohon antaranya dalam urusan perbankan, pendidikan dan kesihatan.

“JPN hanya mengendalikan isu yang di bawah bidang kuasa JPN saja seperti sijil lahir dan kad pengenalan.

“Namun, sekiranya pihak berkaitan memerlukan pengesahan berkenaan maklumat dokumen pengenalan diri subjek, JPN sedia memberikan kerjasama,” kata JPN dalam satu kenyataan, hari ini.

Kejadian itu disedari selepas ketiga-tiga mangsa, Adryani Iwani, 20, ‘kembarnya’ Adryana Irwani, 20, dan kembar sebenarnya Noratirah Husin, 20, menjalani ujian asid deoksiribonukleik (DNA) pada September tahun lalu.

Berikutan itu, Mufti Kelantan Datuk Mohamad Shukri Mohamad dipetik berkata, kesilapan tertukar bayi dengan keluarga lain sehingga seseorang individu dibin atau dibintikan kepada bapa angkat, dari segi hukum agama wajib ditukar kepada bin atau binti bapa kandung.

Ia bagi memastikan tidak menimbulkan isu berbangkit, terutama berkaitan pembahagian pusaka.

JPN berkata, jabatan itu sebelum ini banyak menerima permohonan untuk pembetulan pelbagai maklumat pada dokumen pengenalan diri termasuklah penukaran bin atau binti (nasab) namun tiada statistik khusus berkenaan hal itu.

– BERNAMA