26 C
Kota Kinabalu
Friday, March 24, 2023

BN sokong ‘kerajaan perpaduan di Sabah’ dibawah Hajiji – Zambry

KUALA LUMPUR: Barisan Nasional (BN) mengambil ketetapan untuk memberi sokongan serta mendukung kerajaan perpaduan Sabah di bawah kepimpinan Datuk Seri Hajiji Noor selaku ketua menteri.

Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir berkata, pendirian itu sejajar ketetapan parti di peringkat persekutuan yang membentuk kerajaan perpaduan.

“Sebuah sekretariat tetap kerajaan perpaduan dibentuk untuk menyelaras semua parti yang mengasaskannya.

“Ini termasuk ketetapan Majlis Pimpinan Sekretariat Kerajaan Perpaduan Malaysia yang bersidang pada 7 Feb lalu untuk diwujudkan sekretariat serupa di peringkat negeri termasuk Sabah,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Zambry berkata, BN Sabah dipertanggungjawabkan menggembleng segala usaha dan upaya untuk memastikan agenda perpaduan dapat direalisasikan sekali gus memberikan khidmat bakti terbaik kepada rakyat Sabah melalui kerajaan perpaduan.

Pada 7 Feb lalu, Sekretariat Kerajaan Perpaduan bersetuju menubuhkan tiga jawatankuasa bagi memberi pandangan mengenai dasar kerajaan dan isu berkaitan pilihan raya serta strategi.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, tiga jawatankuasa itu adalah Jawatankuasa Perundingan Kerusi, Jawatankuasa Komunikasi Strategi dan Jawatankuasa Pemantauan Agenda dan Politik.

Dalam pada itu, Zambry berkata BN menamakan Datuk Yakub Khan selaku timbalan ketua Umno negeri untuk mewakili parti itu dan BN dalam perundingan dengan kerajaan perpaduan Sabah.

Pada 30 Jan lalu, Umno mengisytiharkan tempoh bertenang berhubung kemelut politik yang melanda Sabah bagi membolehkan satu penyelesaian secara tuntas dapat dicapai.

Presidennya Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, sepanjang tempoh bertenang itu, beliau memohon agar tiada lagi spekulasi atau kenyataan bercanggah dibuat sama ada di pihak Umno dan BN atau Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Zahid juga sebelum ini berkata, parti itu belum mengambil apa-apa tindakan terhadap Adun Umno Sabah yang bertindak membelakangkan keputusan parti untuk menarik sokongan kepada kerajaan negeri pimpinan Hajiji.

Katanya, tindakan terhadap lima Adun terbabit dalam kemelut antara Umno BN dan kerajaan negeri itu diputuskan secara berasingan daripada tindakan lain yang dibuat parti itu sebelum ini dan diserahkan kepada Lembaga Disiplin Umno untuk membuat keputusan.

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles