Gajah Pigmy ditemui mati

Oleh: Pemberita SNT

LAHAD DATU:   Seekor anak gajah Pigmy ditemui di kawasan Blok 3, Ladang Sahabat 1,Tungku Lahad Datu oleh seorang mandur ladang dekat sini semalam.

Berdasarkan maklumat, seorang mandur ladang sahabat 1 Tungku telah menemui bangkai anak gajah tersebut kira-kira jam 1.00 petang jumaat ketika mengadakan rondaan di kawasan ladang berkenaan kemudian memaklumkan perkara itu kepada pengurus ladang.

Berhubung perkara itu pihak pengurus ladang terbabit kemudiannya memaklumkan perkara tersebut kepada pihak Jabatan Hidupan Liar Lahad Datu untuk tindakan lanjut.

Rekod mendapati kes kematian anak Gajah di Ladang Sahabat 1 Itu adalah kali pertama  bagi tahun 2021. Berdasarkan maklumat daripada pekerja ladang berkenaan, ia adalah kali terakhir sekumpulan gajah kelihatan berkeliaran di kawasan ladang berkenaan sekitar  bulan Mei 2021.

Gajah tersebut dipercayai datang dari Tabin ke Ladang Sahabat 1 untuk mencari sumber makanan.

Dalam tempoh tersebut buruh ladang juga bertindak untuk menjauhkan jarak daripada kawanan gajah tersebut sebagai langkah keselamatan bagi mengelak kejadian yang tidak diingini.

Di fahamkan pada ahad iaitu pihak Rescue Wildlife Sepilok Sandakan dan kakitangan Jabatan Hidupan Liar Lahad Datu akan menjalankan bedah siasat untuk mendapatkan punca sebenar kematian terhadap anak Gajah tersebut.